Week 19: Eten voor 2

Het lijkt heel snel, maar je baby heeft nu toch echt al een melkgebitje! Deze tandjes komen pas na de geboorte door, wanneer de wortels volgroeid zijn. Deze week is ook het gehemelte volledig ontwikkeld. De zintuigen zijn zich sneller aan het ontwikkelen en het spijsverteringsstelsel is bijna volgroeid. De zachte donshaartjes verdwijnen en de armpjes en beentjes zijn helemaal in proportie.

Over jou

Krijg je steeds meer trek of dénk je alleen dat je meer moet eten? Dat hoeft namelijk niet. Veel zwangere vrouwen krijgen het idee dat ze voor twee moeten eten, maar dit is een fabeltje. Wanneer je gezond en verantwoord blijft eten is dat echt niet nodig. Je beweegt tijdens je zwangerschap vaak ook minder, waardoor extra calorieën overbodig zijn.

Vanaf week 20 mag je wel iets meer eten, je hebt dan gemiddeld 100 tot 300 calorieën extra nodig. Dit lijkt misschien veel, maar met slechts één boterham meer zit je hier al aan. Te weinig eten is natuurlijk ook niet gezond, luister daarom goed naar je lichaam.

Schep een extra lepel op tijdens het avondeten of neem wat vaker een tussendoortje. Probeer wel echte trek van lekkere trek te onderscheiden. Gezond en gevarieerd eten blijft het beste voor jullie allebei!

Last van kortademigheid en zweten? Dat is heel normaal en heeft te maken met het feit dat de hypofyse actiever is. De hypofyse is een klier in de hersenen die de afgifte van hormonen regelt. Tijdens de zwangerschap zijn er veel meer hormonen aanwezig, waardoor deze regulering soms wat bijeffecten kan hebben. Zweten en kortademigheid zijn hier voorbeelden van. Ondanks dat deze kortademigheid niks met je conditie te maken heeft, is het verstandig om goed te blijven bewegen. Zwemmen is de meest comfortabele manier van beweging. Hierbij zit je buik niet in de weg en daarnaast kan je geen spieren overbelasten.

Over je baby

Je baby is nu 22 cm lang en weegt ongeveer 250 gram. De zintuigen zijn op dit moment steeds sneller aan het ontwikkelen. De oortjes kunnen nu zelfs geluiden horen! Je kunt nu liedjes gaan zingen of verhaaltjes 'voorlezen'. Je baby zal jouw stem sowieso herkennen, maar bij het continu herhalen van een liedje merk je dat hij ook deze onthoudt! Na de geboorte zal dit liedje herkenbaar zijn en kan het daardoor rustgevend en troostend werken.

De donshaartjes vallen langzaam uit en daarvoor in de plaats komen stevige en dikkere haartjes. Deze haartjes komen natuurlijk op het hoofdje, maar denk ook aan de wenkbrauwen! Het duurt nu niet lang meer, voordat deze volledig zijn gegroeid.

Het is misschien een gek idee, maar er zijn nu toch echt tandjes aanwezig! Het gehemelte en het melkgebitje zijn volledig ontwikkeld. Daarnaast is het spijsverteringsstelsel zo ver ontwikkeld dat vruchtwater ingeslikt kan worden. Hier haalt je kleine veel vitamines en mineralen uit, dus letten op gezonde voeding is belangrijk!

Wist je dat...

Zwemmen niet alleen goed voor je is, maar ook heel ontspannend kan zijn?