Week 18: Harde buiken

Je baby kan de oogjes nog niet openen, maar oefent wel door ze te bewegen. Recht vooruit kijken is nog lastig, de oogjes staan hierdoor vaak in een 'schele' positie. Er wordt nu steeds meer bot aangemaakt in het lichaampje, waardoor gedeeltes hiervan nu goed zichtbaar zijn op een röntgenfoto. Ook de gezichtsuitdrukkingen worden steeds duidelijker.

Over jou

Veel last van rugpijn? Dit heeft te maken met het extra gewicht wat je aan de voorzijde meedraagt. Het zwaartepunt van je lichaam komt dus op een andere plek te liggen, waardoor de gewrichten op een andere manier belast worden. Rugpijn kan erg vervelend zijn en ernstiger worden wanneer je hier geen rekening mee houdt. Belangrijk is om met een rechte rug te lopen en te zitten. Ook is het tillen van zware voorwerpen onverstandig. Moet je toch iets tillen? Ga dan goed door je knieën en houd de rug zo recht mogelijk.

Een harde buik is nu ook een vaak voorkomend probleem. Deze harde buik ontstaat door de snelle groei van je baby. Hierdoor rekt de baarmoeder verder uit en wordt de huid bij de buik steeds dunner. Je baarmoeder is een spier, die net als andere spieren overbelast kan raken. Door overbelasting wordt de spier hard, waardoor de harde buik ontstaat. De beste remedie tegen een harde buik is rust houden. Maar ook een warm bad of een lange douche kan verlichting geven.

Over je baby

De ontwikkelingen gaan nu steeds sneller. Je baby is met 20 cm al bijna op de helft van de uiteindelijke geboortelengte. Het gewicht zal nog flink wat moeten stijgen, van 200 gram op dit moment, naar 3 tot 4 kilo bij de geboorte.

Het skelet ontwikkelt zich snel, waardoor er meer bot wordt aangemaakt. Het kalk in deze botjes zorgt ervoor dat de beentjes en armpjes goed zichtbaar zijn op een röntgenfoto. Je kunt de ribben al zien! Ook de gezichtsuitdrukkingen worden steeds verfijnder; zo kan er al gefronst worden!

De kracht in de spiertjes neemt toe, waardoor je baby enorm actief is. Het getrappel en bewegen gaat nu de hele dag door, zo wordt het lichaampje getraind. Als dit niet je eerste zwangerschap is, zou je dit getrappel al kunnen voelen. Is dit wel je eerste kindje? Dan duurt het waarschijnlijk nog even voordat je echt duidelijk de bewegingen in je buik voelt.

Je kleine kan de oogjes nog niet openen, maar beweegt ze wel! Door de oogjes alvast te draaien en bewegen, oefent hij alvast voor na de geboorte. Het klinkt gek, maar de oogjes staan bijna de gehele tijd 'scheel'. Dit blijft zelfs nog even tot na de geboorte. De oogjes hebben namelijk nog moeite met fixeren, waardoor ze automatisch in deze positie komen te staan.