Week 17: Stralen

De longen en luchtpijp zijn inmiddels volgroeid, waardoor je kleine meer gaat oefenen met de ademhalingsbewegingen. Dagelijks komt er zo'n halve liter vruchtwater via het mondje binnen. Dit kan geen kwaad, omdat deze vloeistof vanzelf weer wordt afgescheiden. De teentjes en vingertjes zijn nu volledig ontwikkeld en het aanleggen van een vetlaagje gaat van start.

Over jou

Ben je de zwangerschapskwaaltjes helemaal zat? Goed nieuws! Het HCG-hormoon, wat tijdens de zwangerschap geproduceerd wordt en wat de kwaaltjes veroorzaakte, is vervangen door progesteron. Progesteron is een geslachtshormoon, waar je lichaam normaal op reageert, zonder kwaaltjes of vervelende bijeffecten. Een erg fijne verandering dus!

Nog meer goed nieuws, want deze week voelen veel vrouwen zich op hun mooist. Je borsten zijn gegroeid en daardoor mooi stevig en rond en je buikje wordt steeds ronder en meer zichtbaar. Daarnaast zorgt progesteron ervoor dat je letterlijk gaat stralen. Je huid voelt zacht aan en heeft net als je haar een mooie glans. Je mag volop van alle aandacht genieten! Een wandeling maken door de stad zal je een stuk leuker vinden nu je zo straalt. Zo krijg je ook nog eens extra lichaamsbeweging!

De doorbloeding van je hele lichaam is beter en zo ook van de geslachtsorganen. Dit in combinatie met je stralende uiterlijk en goed gevoel, kan ervoor zorgen dat je meer zin hebt in seks. Je hoeft niet bang te zijn dat de baby hierdoor kan beschadigen, deze zit veilig ingepakt in de vruchtvliezen en kan dus nooit aangeraakt worden.

Over je baby

Kijk eens goed naar je tandenborstel en leg deze op je hand. Waar je nu naar kijkt heeft precies de lengte van jouw kleine mensje! Deze is nu 18cm lang en weegt ongeveer 150 gram. Vanaf nu komt daar elke week 2 gram bij.

Door te oefenen met 'ademen' worden de longen van je baby steeds sterker. Natuurlijk kan er nog helemaal geen ademgehaald worden, maar de bewegingen kunnen wel al geoefend worden. Door dit oefenen komt er maar liefst een halve liter vruchtwater per dag het lichaampje binnen. Dit is gelukkig volledig normaal en het vruchtwater wordt vanzelf weer ververst.

Deze week begint het lichaampje met de aanleg van vet. Deze week zal dat 0,5 gram vet opleveren, erg weinig als je bedenkt dat bij de geboorte ruim twee kilo vet aanwezig is!

Vanaf deze week begint ook de aanleg van de tastreceptoren. Het duurt nog eventjes, maar hierdoor kan je baby uiteindelijk dingen gaan voelen met de handjes en voetjes.

Wist je dat...

Je gewrichten soepeler worden door de invloed van hormonen? Hierdoor kan sporten nu heel fijn aanvoelen!