Week 16: Plassen

De groei van je kleine gaat nu razendsnel. Het hartje slaat bijna 160 slagen per minuut, wat je goed kunt horen bij de verloskundige. De wenkbrauwen en wimpers krijgen een duidelijke vorm en ook de vingerafdruk ontwikkelt zich. Hoewel er nog niet mee gesproken kan worden, zijn de stembanden al helemaal klaar en het huidje krijgt een nieuw beschermlaagje.

Over jou

Rond deze week is het meestal tijd om een tweede keer naar de verloskundige te gaan. Een spannend, maar ook leuk moment! Je kunt het hartje namelijk horen kloppen.

Je gaat je verloskundige steeds vaker zien, in totaal zo'n 13 keer. Tot en met week 24 ga je een keer per maand en tot en met week 30 ga je een keer per drie weken. Tot en met week 36 is dit om de twee weken en de laatste weken van je zwangerschap zal je zelfs elke week een bezoekje brengen. De verloskundige voert bij elke afspraak een aantal onderzoekjes uit. Zo controleert ze of de groei van je buik en van je baby voorspoedig verloopt. Ook de bloeddruk en het ijzergehalte wordt in de gaten gehouden.

Moet je steeds vaker plassen en heb je daarbij soms een branderig gevoel? Dit heeft te maken met je groeiende baarmoeder. Deze groeit nu zo hard dat de blaas wat opzij wordt gedrukt en hierdoor moet je vaker plassen. Ook heb je nu meer kans op blaasontsteking. Doordat de blaas wordt ingedrukt kunnen er makkelijker restjes urine in de blaas achter blijven. Deze restjes kunnen makkelijk ontsteken, waardoor blaasontsteking ontstaat. Heb je het idee dat je blaasontsteking hebt? Breng dan een bezoekje aan je huisarts of bel voor advies.

Over je baby

De stembanden zijn op dit moment volledig ontwikkeld, wat betekent dat er direct na de geboorte geluid kan worden gemaakt. In jouw buik kan dit nog niet, omdat er hier vruchtwater in plaats van zuurstof aanwezig is.

Je baby is nu 15 cm lang en weegt ruim 120 gram. Door de snelle groei, moet het hartje hard doorwerken. Op dit moment slaat het hartje bijna 160 slagen per minuut! Dit is heel erg snel, ruim twee keer sneller dan jouw hartslag. Deze hartslag zal de komende week iets rustiger worden, wanneer alle organen en spieren zich beter ontwikkelen.

Het dunne en tere huidje wordt vanaf nu beschermd door huidsmeer. Dit is een witte en vettige substantie die het huidje zacht en vettig maakt. Huidsmeer wordt aangemaakt door de huidcellen en door de afscheiding van zweetklieren. Tijdens de gehele zwangerschap moet dit ervoor zorgen dat het huidje een beschermingslaagje heeft. Soms is er na de bevalling nog een beetje van deze substantie zichtbaar, dat zal uiteindelijk vanzelf verdwijnen.

Op de vingertjes ontwikkelt zich op dit moment een vingerafdruk. Deze vingerafdruk is uniek en zal voor altijd aanwezig blijven.

Wist je dat...

Je baby nu al licht en donker van elkaar kan onderscheiden? Echt dingen zien kan nog niet, maar wanneer jij in de zon zit zal de kleine dit zeker merken!