Week 15: Theelepeltje

De groei van je baby is afgelopen week razendsnel gegaan, het gewicht is zelfs verdubbeld. Door het plaatsen van een theelepeltje in je hand kun je zien hoe groot je kleine mensje nu precies is. Het skelet is hard bezig om steeds meer gebeente te produceren en de armpjes en beentjes zijn nu zo flexibel dat ze kunnen buigen.

Over jou

Je lichaam blijft zich ontwikkelen om alles gereed te krijgen voor de bevalling. De borsten zijn hierbij erg belangrijk en hebben de laatste weken een groeispurt ondergaan. Je borsten kunnen hierdoor erg gevoelig geweest zijn. De gevoeligheid zal vanaf nu minder zijn, je borsten blijven groeien, maar dit gaat in een rustiger tempo.

Ook je tepels veranderen. Door het zwangerschapshormoon worden ze groter en krijgen ze een donkere kleur.

Daarnaast is ook de baarmoeder flink aan het groeien. Deze zit met zes banden vast aan het bekken tussen het schaambeen en heiligbeen. Het groeien van de baarmoeder kan erg vervelend aanvoelen. Dit komt doordat er veel spanning op de zes banden komt te staan. Dit veroorzaakt bandenpijn; een zeurend en trekkerig gevoel onder in je buik en bij de liezen. Vooral bij plotselinge bewegingen kan je opeens een felle en pijnlijke steek voelen. Het is dan ook verstandig om plotselinge bewegingen te vermijden en geen zware dingen te tillen.

Over je baby

Met een lengte van 10 cm en een hoofdje van 3 cm doorsnede is het misschien lastig om je precies voor te stellen hoe groot je kleine nu is. Hier zijn gelukkig wat leuke vergelijkingen voor. Stel je is een knikker voor, zo groot is het hoofdje nu. En de handjes en voetjes zijn zo groot als een erwtje. Voor de lengte kun je het beste een theelepeltje op je hand leggen, zo zie je precies hoe lang je baby is!

Op dit moment is het skelet steeds meer gebeente aan het produceren. Zo krijg je niet alleen meer botjes, maar ook meer stevigheid. De spiertjes worden steeds soepeler, waardoor de kleine nu de beentjes en armpjes kan buigen. Ook de ellebogen en polsjes kunnen apart gebogen worden.

De voetjes en handjes zijn bijna helemaal afgewerkt. De vingertjes en teentjes worden zichtbaar en de kleinste nageltjes beginnen al te groeien.

Ook in het gezichtje verandert er veel. De wimpertjes en wenkbrauwen beginnen langzaam te groeien en de eerste lijntjes in het gezicht worden duidelijk. Je baby kan het mondje openen en de lipjes op elkaar persen. Het persen van de lipjes is een oefening, zodat hij later kan zuigen en duimen.

Tip

Een middagdutje of een rustmoment kan de bandenpijn helpen verminderen. Hoe vaker je rust houdt, hoe minder de steken en het trekkerige gevoel!