Week 14: Genieten

De komende 12 weken kun je volop genieten van je zwangerschap. De hormoonhuishouding stabiliseert zich, waardoor de meeste zwangerschapskwaaltjes verdwijnen. Je kleine kan het gezichtje nu steeds meer bewegen, waardoor de eerste gezichtsuitdrukkingen geoefend worden. Door het inslikken van vruchtwater kan de hik ontstaan, dit kun je over een aantal weken zelfs voelen.

Over jou

Het klinkt gek, maar denk alvast na over kraamzorg en dagopvang. Vooral in drukke steden zijn er erg lange wachtlijsten. Dus hoe eerder je er bij bent, hoe beter!

Zoals gezegd, voor veel vrouwen is dit de beste tijd van hun zwangerschap. De misselijkheid is weg, je bent minder vaak duizelig en ook de vermoeidheid is verdwenen. Het kan nu zelfs zijn dat jij je extra energiek voelt en meer zin hebt om op stap te gaan of te sporten. Dit moet je vooral doen! Je buikje zit nu nog niet in de weg, dus niets houdt je tegen om optimaal van je zwangerschap te genieten. Onthoud dat je buik vanaf week 24 juist voor veel vervelende kwaaltjes kan zorgen. Een extra reden om nu volop van dit fijne en energieke gevoel te genieten!

Wanneer je eerder een kindje hebt gekregen kan het zijn dat je al hele lichte bewegingen in je baarmoeder waarneemt. Toch is dat nu, zelfs wanneer je al ervaring hebt met zwangerschappen, erg lastig. Heb dus nog even geduld, het duurt niet lang meer voordat je de kleine duidelijk kunt voelen!

Over je baby

Je baby is met 8,5 cm lengte en een gewicht van 60 gram ontzettend druk met bewegen! De spiertjes in de armpjes en beentjes worden steeds krachtiger, waardoor er flink getrappeld en gezwaaid wordt. Van de ruimte in de baarmoeder wordt volop gebruik gemaakt, je kleine zwemt druk heen en weer en zal daarbij soms een schopje tegen de baarmoederwand geven. Ook kunnen de vuistjes gebald worden en kan de navelstreng 'gepakt' worden. Al deze bewegingen zijn overigens gestuurd vanuit het zenuwstelsel en niet vanuit de hersentjes. Er kan dus nog niet bewust bewogen worden.

Het gezichtje kan steeds beter bewegen. Hierdoor ontstaan de gezichtsuitdrukkingen! Zo kan je baby al fronsen, glimlachen en de lipjes op elkaar persen. Ook kan er geduimd worden. Door het inslikken van vruchtwater kan de hik ontstaan, vanaf week 27 kun je dit zelfs voelen!

De placenta is nu volledig ontwikkeld en functioneert optimaal. Deze levert niet alleen zuurstof, maar ook mineralen, vetten en eiwitten aan je kleine af. De placenta zorgt daarnaast voor de afvoer van afvalstoffen en kooldioxide.

Wist je dat...

Die donkere streep over je buik niets raars is? Dit noem je officieel een 'linea nigra'. Dit is een ophoping van pigment in de vorm van een streep die van de navel naar beneden loopt. Na de bevalling verdwijnt deze gelukkig helemaal vanzelf. Overigens hoef je deze streep niet per se te krijgen, dit verschilt per vrouw.