Week 13: Tweede semester

Je bent nu al drie maanden zwanger; het begin van het tweede semester. Je kleine groeit nog steeds ontzettend hard, waardoor de spiertjes steeds sterker worden. Het kraakbeen wordt langzaam omgezet in stevig bot en het neusje is volgroeid. Door het inslikken van piepkleine slokjes vruchtwater worden de slikreflexen aangeleerd, zodat er uiteindelijk bewust gedronken kan worden.

Over jou

Wanneer je een vuist balt krijg je een goed idee van hoe groot je baarmoeder nu is. Deze zal de komende weken nog flink groeien en uiteindelijk zo groot worden als een flinke watermeloen!

De verloskundige zal de groei en plaats van de baarmoeder goed in de gaten houden. Dit doet ze op een controlekaart met de aanduiding FS. Dit staat voor Fundus, de baarmoeder en Symfyse, het schaambeen. Je baarmoeder zal steeds verder omhooggroeien wat de afstand tot het schaambeen vergroot. Deze afstand zal achter de term 'FS' in centimeters aangegeven worden.

Heb je soms het idee dat je hart onregelmatig klopt? Dit hoort gelukkig bij de zwangerschap en komt doordat je hart nu harder moet werken. Je zou zelfs je hart kunnen horen ruisen! Ben je toch ongerust? Raadpleeg dan je huisarts of verloskundige, zij kunnen een klein onderzoek uitvoeren en je meer informatie geven.

Over je baby

Deze week wordt het kleine lichaampje steeds sterker! De spieren ontwikkelen zich verder, waardoor er nu krachtige bewegingen gemaakt kunnen worden. Je kleine beweegt nu zo veel en zo hard dat hij soms tegen de baarmoederwand aan botst. Hier merk je zelf nog niks van, dat komt over een aantal weken. Ook de botjes worden sterker en harder, doordat het kraakbeen langzaam begint met verbenen.

Doordat het lichaampje steeds sterker wordt is de kans op een miskraam steeds kleiner. Van week 1 tot en met 5 was de kans op een miskraam 10%. Nu is dat minder dan 0,5% en dit percentage neemt elke week af!

Je baby is nu ruim 7 cm lang en weegt ongeveer 30 gram. Dit gewicht bestaat voor bijna 90% uit water! Het hoofdje wordt nu gescheiden van het lichaampje door de vorming van de nek. Het neusje en de oortjes zijn nu volledig gegroeid en ook de kaken zijn verder ontwikkeld. Het gezichtje krijgt hierdoor al een herkenbare vorm.

Er komt steeds meer vruchtwater in de baarmoeder. Het mondje van je kleine gaat steeds vaker open en dicht waardoor er kleine hoeveelheden vruchtwater het lichaampje binnenkomt. Deze slokjes zijn nog niet bewust, maar hierdoor worden de slikreflexen wel alvast getraind. Er worden ook al kleine plasjes gedaan; een teken dat de niertjes werken!

Wist je dat...

Het vruchtwater elke dag door de placenta wordt ververst?