Week 12: Een flinke appel

Eind deze week zal het hartje van je kleine volledig ontwikkeld zijn. De oogjes en oortjes nemen hun definitieve plek in en in de hersentjes wordt een begin gemaakt aan het reuk- en gehoororgaan. Deze week ga je naar de verloskundige en misschien krijg je zelfs het hartje te horen.

Over jou

Je lichaam produceert nu extra bloed, bijna de helft meer dan normaal! Een deel van dit bloed wordt gebruikt om voedingsstoffen vanuit jouw lichaam naar de placenta te transporteren. Een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen die je kleine produceert, af te voeren. Last van duizeligheid? Dit heeft te maken met de hoeveelheid bloed in je lichaam. Door deze grote hoeveelheid, die krachtig rond gepompt moet worden om de baby te bereiken, kan de bloeddruk omlaaggaan. Bij een verlaagde bloeddruk ontstaat duizeligheid, omdat er minder bloed bij de hersenen aankomt. Probeer bij duizeligheid meteen te gaan zitten of te rusten. Ook het eten van iets zouts kan helpen.

Neem eens een kijkje in de fruitschaal. Pak een flinke appel, een grapefruit of iets anders met die omvang. Jouw baarmoeder is nu namelijk even groot! Hierin zwemt nu een klein mensje van 6,5 cm en 20 gram.

Deze week zal waarschijnlijk je eerste bezoek aan de verloskundige zijn! Een spannend moment, maar het onderzoek zelf is niks om je zorgen over te maken. Je gaat voornamelijk vragen beantwoorden over erfelijke ziektes of afwijkingen in de familie. Je bloeddruk wordt gemeten en wellicht wordt er wat bloed afgenomen om te onderzoeken. Als je geluk hebt kun je misschien al naar het hartje gaan luisteren! Sommige verloskundigen maken nu ook een echo, maar anderen wachten nog even. Je kunt hier overigens altijd om vragen.

Je baby

Vanaf deze week wordt er hard gewerkt aan het immuunsysteem. De lever begint met de aanmaak van lymfocyten, dit zijn witte bloedcellen die een beschermende functie hebben tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Ze maken het immuunsysteem van je kleine mensje sterk en zorgen ervoor dat er van binnenuit opgetreden kan worden tegen virussen en ziektes. Het hartje zal eind deze week volledig ontwikkeld zijn en de hersentjes beginnen met de aanmaak van het gehoor- en reukorgaan. De oogjes en oortjes zitten nu op hun definitieve plek, ze hoeven alleen nog verder te ontwikkelen. Hoewel de oogjes vanaf nu voor lange tijd gesloten blijven zijn de pupillen, irissen en het oogwit al aanwezig!

De darmpjes lagen voorheen deels in de navelstreng, maar deze zullen nu hun plekje in de buikholte vinden. Ook is de vorming van piepkleine nageltjes begonnen!

Wist je dat...

De hersenen van je kleine nu al dezelfde structuur hebben als bij de geboorte? Ze moeten nog flink wat groeien, maar qua structuur verandert er niks meer!