Week 11: Foetale periode

De foetale periode is aangebroken, wat betekent dat je baby nu een foetus genoemd mag worden. De meest vitale organen zijn op dit moment al aangemaakt, maar nog piepklein. Het is daarom tijd voor een groeispurt, waarbij de organen zich verder doorontwikkelen. De zweetkliertjes worden aangemaakt en van de vliesjes tussen de vingertjes zie je niks meer terug.

Over jou

Deze week zijn er veel ontwikkelingen gaande in jouw buik. Toch zal je hier zelf niet heel veel van merken. Zo is je buikje nog niet goed zichtbaar en beginnen de zwangerschapskwaaltjes te verdwijnen. De kleine beweegt zich nu razendsnel door jouw buik, want er is alle ruimte! Dit blijft natuurlijk niet zo, vanaf week 30 wordt de ruimte in de baarmoeder steeds krapper en uiteindelijk kan je baby zich zelfs niet meer bewegen, vanwege ruimtegebrek.

Ondanks al het bewegen in de baarmoeder, merk jij hier helemaal niks van. Je baby is daarvoor nu nog te klein, maar vanaf week 20 zul je de bewegingen zeker voelen!

Wat je wel al kunt voelen is je baarmoeder. Door plat op je rug te gaan liggen kun je dit goed voelen. Druk met je vingertoppen net boven je schaambeen. Voel je een harde rand? Of een soort bal? Dat is je baarmoeder! Over een aantal weken is de baarmoeder zo gegroeid dat je al een echt zwangerschapsbuikje kunt herkennen.

Over je baby

Er bevindt zich nu een piepklein mensje in je buik, dat razendsnel gaat groeien. Het gewicht verdubbelt en er komt een hele centimeter in lengte bij, waardoor de kleine nu 5,5 cm groot is. De complete basis van het skeletje is aangelegd en alle organen zijn aangemaakt. Je baby heeft nu alles op miniatuurformaat en veel kan nog niet goed functioneren. Het is dus een kwestie van groeien en doorontwikkelen.

Deze week begint de vorming van de zweetklieren. Deze zweetkliertjes komen over het hele lichaam te zitten en zorgen ervoor dat je kleine bij inspanning of warmte kan zweten. Door te zweten wordt het lichaam weer op temperatuur gebracht, waardoor deze niet oververhit kan raken. De vorming van de kliertjes begint door een netwerk van bindweefselkussentjes. Deze komen uiteindelijk door heel het lichaam, maar op dit moment ontwikkelen ze eerst op de handpalmen en voetzolen.

De vliesjes tussen de vingertjes zijn nu verdwenen, waardoor deze los van elkaar kunnen bewegen. De piepkleine nieren hebben hun definitieve plaats gevonden. Deze nieren zijn erg belangrijk; ze hebben als functie om alle afvalstoffen uit het bloed te verwijderen. Zo blijft de kleine gezond en worden schadelijke stoffen meteen weggevoerd.

Wist je dat...

Ongeveer 10% van het gewicht van je kleine wordt ingenomen door de lever?! Dit komt doordat de lever zorgt voor de gehele bloedproductie, waarbij hij wordt geholpen door de milt. Na de geboorte kan de milt, als dit nodig is, zelf bloed produceren.