Week 10: Uitgerekende datum

Een spannend moment is aangebroken, want de datum voor je bevalling wordt nu uitgerekend. Dit krijg je te horen tijdens de eerste echo, waar je voor het eerst je kindje kunt zien. Deze ziet er nu uit als een piepklein mensje. Het staartje is verdwenen, de bovenlip is gevormd. Door het groeien van de onderkaak is nu ook een kin zichtbaar, zo krijgt het gezichtje al herkenbare vormen.

Over jou

Is je misselijkheid nu nog erger dan voorgaande weken? Dit heeft te maken met het hoge HCG-gehalte in je lichaam. HCG is een zwangerschapshormoon en dat is deze week het hoogst van de hele zwangerschap. Erg vervelend, maar dit betekent wel dat je misselijkheid hierna minder zal worden! Echt verdwijnen doet het pas bij week 16, maar tot die tijd voel je jezelf elke week wat beter.

Heb je de eerste echo al gepland? Deze echo vindt meestal rond de 10e week plaats, maar bij sommige vrouwen zal dit al tijdens week 8 of pas in week 12 plaatsvinden. Deze eerste echo wordt ook wel de termijnecho genoemd. Hier krijg je voor het eerst je kindje te zien! Een heel bijzonder moment, waar je misschien al lang naar uitkeek. Ook krijg je het hartje te horen en zal de verwachte datum van je bevalling berekend worden. Slechts 4% van de zwangere vrouwen bevalt ook echt op deze datum, maar dit geeft wel een goede indicatie van wanneer je de bevalling kunt verwachten. Dit is wel zo handig om je zwangerschapsverlof op je werk te regelen en om familie en vrienden in te lichten!

Ontwikkeling in je buik

Het staartje is nu volledig verdwenen, waardoor je kleine er met een lengte van 4,5 cm steeds meer als een mensje uit ziet. Ook het gezichtje krijgt steeds sterkere vormen. Zo wordt de kin beter zichtbaar, doordat de onderkaak snel groeit. De bovenlip is inmiddels gevormd en de oogjes zijn bedekt met oogleden. Het verharden van het kraakbeen blijft doorgaan, waardoor de botten meer stevigheid krijgen. Deze week zullen de schouderbladen en ribben verbenen.

De voeding ging voorheen via de dooierzak, dit is een dun vlies wat aan het embryo vast zit. Deze 'zak' was bedoeld om voeding te geven tijdens de ontwikkeling van het embryo, deze voeding is nu echter niet meer nodig. Door de volledige ontwikkeling van de placenta, wat ook wel de moederkoek wordt genoemd, stopt de functie van de dooierzak. De placenta is via de navelstreng verbonden met je kindje en neemt deze taak over, waardoor de voeding nu via de navelstreng vervoerd wordt. Ook de uitwisseling van afvalstoffen gaat via de moederkoek. De dooierzak heeft vanaf nu geen functie meer en zal daarom vanzelf oplossen.

Vanaf deze week wordt er een nieuw hormoon door de schildklier aangemaakt: thyroxine. Dit schildklierhormoon zorgt ervoor dat de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel voorspoedig verloopt. Ook zal deze week het eerste plasje gedaan worden! De urine zal zich mengen met het vruchtwater en verlaat uiteindelijk via het membraam van de placenta de baarmoeder. Het vruchtwater zal nooit vies worden van deze plasjes, dit water wordt namelijk elke dag automatisch ververst!

Tip

Bij een gevulde blaas wordt je baarmoeder iets omhooggetild waardoor je baby beter zichtbaar is op de echo! Drink dus vooraf wat glazen water en wacht met plassen tot na de echo.