Week 1: Ongesteld

Op dit moment wist je nog van niks en was je zelfs niet eens écht zwanger. Er heeft nu nog geen bevruchting plaatsgevonden en je bent zelfs nog ongesteld geweest. Dit was een week waarbij je nog lang niet stilstond bij een mogelijke zwangerschap, maar toch telt deze week mee in de zwangerschapskalender.

Dit was de week van je menstruatie, wat dus betekent dat je nog helemaal niet officieel zwanger was. Toch wordt er voor het gemak al vanaf deze week gerekend, omdat bij iedereen de eisprong en dus ook de bevruchting op een ander tijdstip plaatsvindt. De eerste dag na je laatste menstruatie wordt dan automatisch de eerste week van je zwangerschap.

In deze week was er nog geen sprake van nieuw leven, maar jouw lichaam was wel al druk bezig met de voorbereidingen! Jouw lichaam maakte een gezonde eicel en het lichaam van de vader zorgde voor de zaadcellen. Jouw eicellen rijpen pas tijdens de menstruatiecyclus. Elke maand worden er enkele eicellen rijp, waarvan er uiteindelijk maar één de definitieve eicel wordt! Bij de man gaat dit iets anders, hij produceert per dag tientallen miljoenen nieuwe zaadcellen, waarvan ongeveer de helft in staat is om de eicel te bevruchten.

De menstruatie is eind deze week voorbij, waardoor je lichaam direct aan de slag gaat om nieuwe eicellen te laten rijpen.