Week 1: Bijkomen

Gefeliciteerd, je kindje is geboren! Een nieuwe periode is aangebroken en dat kan best even wennen zijn. Jij bent nog aan het bijkomen van de bevalling, terwijl je baby al flink wat verzorging en aandacht nodig heeft.

Over jou

Je wereld staat even op zijn kop, na maanden lang zwanger rondgelopen te hebben is jouw kindje nu eindelijk geboren. Je bent mama! Een geweldig moment, waarmee een nieuwe periode is aangebroken. Ondanks dat je het liefst elke seconde van je kleine wilt genieten, is het erg belangrijk om voldoende rust te nemen. Je lichaam heeft ontzettend veel ontwikkelingen doorstaan en na de bevalling is het lichaam echt even uitgeput. Hoelang je nodig hebt om te herstellen hangt af van jouw lichaam en van de zwaarte van de bevalling. Een keizersnede zorgt er bijvoorbeeld voor dat je langer moet herstellen, maar ook wanneer je ingeknipt bent of hechtingen hebt moet je langer rust houden.

De kraamverzorgster is een groot deel van de dag aanwezig en neemt flink wat taken op zich. Zo houdt ze het huis schoon, controleert ze regelmatig de gezondheid en ontwikkeling van je kindje en ontvangt ze het bezoek. Sommige vrouwen vinden het lastig om werk uit handen te geven, zeker omdat iemand nu in jouw huis aan het werk is. Probeer hier toch aan toe te geven, de kraamverzorgster is er nu eenmaal niet voor niets. Natuurlijk kun je meehelpen als je dat wilt en daar de energie voor hebt, maar probeer niet hele taken op je te nemen.

In de eerste week is het vooral belangrijk om goed aan te geven wanneer je bezoek wilt en wanneer niet. Het is handig om bezoek steeds op hetzelfde tijdstip te ontvangen, zo kun jij een ritme opbouwen en voor het bezoek nog even een dutje doen. De kraamverzorgster kan je helpen met het plannen van deze bezoekuren.

Iedereen wil tijdens het bezoek zoveel en lang mogelijk bij jou en de baby aanwezig zijn. Waarschijnlijk is het een hele gezellige middag waarbij iedereen het liefst uren blijft zitten en bijkletsen. Toch moet je goed aangeven wanneer jij je rust nodig hebt en wanneer het bezoek moet vertrekken. Vind je het zelf lastig of vervelend om dit aan te geven? Vraag dan je kraamverzorgster om een seintje te geven wanneer het voor het bezoek tijd is om te gaan. Onthoud ook dat jouw gezondheid voor alles gaat! Vrienden en familie staan natuurlijk te springen om langs te komen, maar denk eerst aan jezelf. Voel jij je niet goed of heb je gewoon even geen zin in drukte om je heen? Twijfel dan vooral niet om eventueel bezoek af te zeggen! Zij zullen begrijpen dat jij eerst nog moet aansterken en dat een andere dag beter uitkomt.

Over je kindje

Deze week krijgt je kindje een aantal kleine onderzoekjes. Een daarvan is de gehoorscreening, dit is de naam voor een gehoortest. Dit onderzoek klinkt misschien heel spannend, maar bestaat eigenlijk alleen maar uit een kleine controle om te kijken of je baby wel goed hoort. De test kan gewoon bij jullie thuis gedaan worden terwijl je kindje slaapt, wel zo makkelijk! Ook krijg je direct de uitslag. Bij een negatieve uitslag zal een tweede test gedaan worden en eventueel een uitgebreider gehooronderzoek.

Deze week krijgt je baby ook de hielprik. Deze prik is erg belangrijk, omdat er zo ernstige en zeldzame ziektes opgespoord kunnen worden. Het is een klein prikje, maar toch kan je baby hier erg van schrikken en gaan huilen. Door je kleine vast te houden, kun je meteen troost geven. De verpleegkundige vangt na het prikje wat druppeltjes bloed op en stuurt deze naar het laboratorium. Wanneer je binnen drie weken geen uitslag van je huisarts te horen krijgt, is dit goed nieuws. Als er wel iets mis lijkt te zijn, dan word je binnen deze drie weken gebeld.

De eerste 12 weken wordt aangeraden om je kindje vitamine K druppels te geven wanneer je borstvoeding geeft. Het voedingscentrum raadt 150 microgram vitamine k-druppels per dag aan. Ook vitamine D is een waardevolle aanvulling aangezien je kindje zelf niet veel in aanraking komt met vitamine D. De aanbevolen hoeveelheid is 10 microgram per dag.

Tip

Slaap 's middags mee met jouw kleine, zo pak je net wat extra slaap en heb je weer meer energie als jullie wakker worden.

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.