Waterpokken

Symptomen

Verloop van waterpokken

 • je kind is vaak wat hangerig, heeft hoofdpijn, lichte koorts of weinig eetlust, soms al voordat de waterpokken te zien zijn
 • er ontstaan rode vlekjes die overgaan in donkerrode blaasjes met een waterige inhoud en een rode rand
 • de blaasjes kunnen werkelijk overal zitten: op de romp, het gezicht, armen en benen, maar soms ook in de oren, de mond, de vagina, op de penis
 • de blaasjes veroorzaken jeuk
 • de blaasjes zijn erg teer en gaan snel kapot
 • na een paar dagen drogen de blaasjes in
 • na ongeveer tien dagen valt het korstje af

Wat is waterpokken?

Waterpokken is een besmettelijke infectieziekte waarbij vlekjes, blaasjes en korstjes op het hele lichaam verschijnen. Een infectieziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, virus, parasiet of schimmel. Bij waterpokken is de oorzaak een virus.

De ziekte is onschuldig, maar wel heel besmettelijk. Bijna iedereen krijgt als kind een keer waterpokken, meestal in de winter of in het begin van de lente. Vooral kinderen tussen de twee en zes jaar raken ermee besmet.

Verschijnselen bij waterpokken

Je herkent waterpokken gemakkelijk. Je kind heeft vlekjes en blaasjes over het hele lichaam. De blaasjes drogen in, waarna er korstjes ontstaan. Omdat er steeds nieuwe blaasjes bij komen, heeft je kind alle stadia van waterpokken tegelijk. Terwijl het ene kind overdekt is met waterpokken, heeft het andere maar een paar blaasjes en voelt zich eigenlijk niet ziek.

Bij pasgeboren baby’s, zwangere vrouwen die als kind geen waterpokken hebben gehad of kinderen en volwassenen met een sterk verminderde weerstand kan de ziekte een ernstiger verloop hebben. Soms treden complicaties op als hersenvlies-, long- of middenoorontsteking.

Oorzaken van waterpokken

Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. Het virus wordt overgebracht door hoesten en praten via fijne druppeltjes in de lucht. Ook contact met het vocht uit de blaasjes kan voor besmetting met het virus zorgen. Waterpokken zijn besmettelijk vanaf twee dagen voordat de blaasjes verschijnen totdat deze ingedroogd zijn. Je krijgt vrijwel nooit een tweede keer waterpokken, maar het waterpokkenvirus kan in het lichaam achterblijven en later weer actief worden en gordelroos veroorzaken.

Behandeling

 • Voorkom het openkrabben van de blaasjes: hou de nagels kort.
 • De jeuk is vaak erger dan de pijn. Om de huid te verzorgen en de jeuk te verlichten kun je diverse producten gebruiken. Wees voorzichtig met het gebruik ervan als de huid open is.
 • Draagt je kind luiers, dan is het aan te raden die vaak te verschonen om te voorkomen dat de blaasjes gaan smetten en infecteren. Het liefst heeft je kind geen luier aan. Doe je kind luchtige, losse katoenen kleertjes aan en pak het vooral niet te dik in.
 • Je kind met waterpokken mag gewoon in bad. Dep na afloop de huid voorzichtig droog. Zijn alle blaasjes ingedroogd, doe je kind dan in bad om de korstjes los te weken. Het huidje is daarna weer als nieuw.

Preventie

Als je kind zich goed voelt kan het gewoon naar school of kinderdagverblijf. Een volwassene kan gewoon naar het werk. Waterpokken zijn namelijk al besmettelijk in de periode voordat de blaasjes verschijnen. Laat natuurlijk wel aan je omgeving weten dat je kind of jijzelf waterpokken hebt.

Het is belangrijk om zo hygiënisch mogelijk te hoesten. Dit houdt in dat je in een papieren zakdoek hoest, deze weggooit en daarna je handen wast. Was je handen ook meteen na het hoesten in je handen. Het is belangrijk om je kind dit ook aan te leren.

Wanneer medische hulp zoeken?

Waterpokken genezen vanzelf zonder medicijnen. Een bezoek aan de huisarts is daarom niet nodig.
In de volgende gevallen is het wel beter om naar de huisarts te gaan:

 • als een baby jonger is dan drie maanden
 • als de jeuk te erg wordt
 • als de huid hier en daar dik en rood wordt - een teken dat de huid gaat ontsteken
 • als de wondjes geïnfecteerd raken
 • als er sprake is van hoge koorts of sufheid