Waterpokken

Symptomen

Waterpokken is een infectieziekte. Het virus wordt overgebracht door fijne druppeltjes. Het zit ‘in de lucht’. Vooral kinderen tussen de twee en zes jaar raken ermee besmet. De ziekte is onschuldig, maar wel heel besmettelijk: vrijwel geen kind ontkomt eraan. Het ene kind is overdekt met waterpokken, het andere heeft maar een paar blaasjes en is eigenlijk niet ziek.

Je krijgt vrijwel nooit een tweede keer waterpokken, maar het waterpokkenvirus kan in het lichaam achterblijven en later naar buiten komen in de vorm van gordelroos.

Je herkent de waterpokken gemakkelijk. Het zijn groepjes donkerrode puistjes (blaasjes met een waterige inhoud en een rode rand) die werkelijk overal kunnen zitten: in de oren, de mond, de vagina… Ze zijn erg teer en gaan snel kapot. Na een paar dagen drogen ze in en na een dag of tien valt het korstje af. Omdat er steeds nieuwe groepjes pukkels bij komen, heeft je kind alle stadia van waterpokken tegelijk. Je kind is soms wat hangerig of heeft hoofdpijn, verhoging of geen trek.

Bij pasgeboren baby’s, zwangere vrouwen die nog geen waterpokken hebben gehad, of kinderen met een afweerstoornis (Hiv, leukemie) treden soms complicaties op als hersenvlies-, long- of middenoorontsteking.

Behandeling

De jeuk is vaak erger dan de pijn. Voorkom openkrabben en littekens: hou de nagels kort, geef je kind veel afleiding. Ter verzorging van de huid en om de jeuk bij waterpokken te verlichten, kun je diverse producten gebruiken. Als de huid open is, moet je wel voorzichtig zijn met het gebruik ervan. Mentholpoeder mag niet worden gebruikt bij kinderen onder de 2 jaar.

Verder kan je kind gewoon naar school of kun je naar je werk, als je je goed voelt. Waterpokken zijn namelijk al besmettelijk voordat de blaasjes zijn opgetreden. Meld het wel aan de omgeving. Het is belangrijk om zo hygiënisch mogelijk te hoesten. Hoest in een papieren zakdoek, gooi deze weg en was je handen. Bij het hoesten in je handen, was je ze ook gelijk. Het is belangrijk je kind dit ook aan te leren.

Wordt de jeuk te erg, of wordt de huid hier en daar dik en rood (een teken dat de huid gaat ontsteken), haal er dan een arts bij.

Preventie

Draagt je kind luiers, verschoon die dan vaak om te voorkomen dat de blaasjes gaan smetten en infecteren. Het liefst draagt je kind geen luier. Ook voor de rest van het lijfje geldt: lucht erbij! Doe je kind luchtige, losse katoenen kleertjes aan en pak het vooral niet te dik in.

Het vocht uit de waterpokken is eerst waterachtig en helder, daarna troebel en pusachtig. Het is heel besmettelijk, de korstjes niet. Je kind mag in bad, maar dep het na afloop voorzichtig droog. Zijn alle blaasjes ingedroogd, doe je kind dan in bad om de korstjes los te weken en het huidje is als nieuw.

Hou een kind met waterpakken uit de buurt van zieken en zwangere vrouwen. als een zwangere vrouw de ziekte krijgt, kan haar baby ook waterpokken krijgen en dat kan bij pasgeboren baby’s ernstige complicaties geven. Ook in een ziekenhuis mag je kind niet komen: mensen met verminderde weerstand zijn extra vatbaar.

Wanneer medische hulp zoeken?

Waterpokken genezen vanzelf zonder medicijnen. Een behandeling door de huisarts is daarom niet noodzakelijk. Als de wondjes geïnfecteerd raken of als er sprake is van hoge koorts of sufheid, neem dan wel contact op met de huisarts.