Voetwratten

Symptomen

  • Voetwratten (Verruca plantaris) zitten aan de onderkant van de voet.
  • Wratten zijn huidgroeisels die ontstaan als gevolg van contact met een wrattenvirus. 
  • Als het virus met de huid in aanraking komt en er zit een wondje, kan het de huid binnendringen. Op die plek kan dan een voetwrat ontstaan.

Voetwratten kunnen voorkomen als doornwrat en als mozaïekwrat. De doornwrat groeit in de diepte en is pijnlijk en de mozaïekwrat is juist oppervlakkig.

Oorzaak voetwratten

Wratten worden meestal veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). HPV komt vrij uit de wratten en wordt overgedragen door direct contact met de aangedane huid of indirect via voorwerpen. Voetwratten zijn hardnekkig. Besmetting vindt vaak plaats in zwembaden, sportscholen, gymzalen en gemeenschappelijke douches, maar is ook mogelijk via direct huidcontact.

Behandeling

Voetwratten zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf, maar je kunt er wel veel last van hebben. Je kunt voetwratten zelf behandelen. Daarvoor zijn diverse zelfzorgoplossingen:

1.     Middelen met salicylzuur (meestal 17%). Salicylzuur breekt het wrattenweefsel af en remt de groei. Een behandeling met een salicylzuuroplossing is pijnloos. Het is wel belangrijk om de wrat consequent (elke dag) aan te stippen, totdat deze helemaal is verdwenen. 

2.     Middelen waarmee je de wrat kunt bevriezen. Dit is een mengsel van dimenthylether en propaan. In principe betreft dit een eenmalige behandeling, maar de huid kan als gevolg van de bevriezing na afloop pijnlijk en geprikkeld aanvoelen.

Preventie

Het voorkomen van voetwratten is best lastig, omdat het virus heel besmettelijk is. Raak voetwratten niet aan. Ze kunnen daardoor makkelijker verspreiden naar andere lichaamsdelen. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans op voetwratten te verkleinen:

  • Trek dagelijks schone sokken aan.
  • Droog je voeten altijd goed af.
  • Draag slippers in een ruimte waar meerdere mensen op blote voeten lopen.
  • Leen geen handdoeken, schoenen of sokken van mensen met voetwratten.

Wanneer medische hulp zoeken?

Een bezoek aan de huisarts is in principe niet nodig, tenzij je eraan twijfelt of het bewuste bultje een voetwrat is. Als de wrat na behandeling niet verdwijnt en pijnlijk is, raadpleeg dan de huisarts.