Voetschimmel bij kinderen

Symptomen

Voetschimmel is een schimmelinfectie tussen en onder de tenen. De schimmel gedijt prima in vochtige en warme ruimten en is erg besmettelijk, al is de één er gevoeliger voor dan de ander. Bij kleine kinderen is voetschimmel zelden echt ernstig. Vaak zie je alleen dat de huid tussen de tenen wat vervelt. De schimmel laat in de huid sporen achter, die later weer kunnen uitkomen. Vandaar dat het soms moeilijk is om er echt definitief van af te komen.

De huid tussen de tenen is wit, vochtig en week. Het jeukt en als je kind aan de velletjes trekt (wat bijna geen enkel kind kan laten) zie je daaronder de rauwe, rode huid. Onder de voeten kunnen kloofjes of blaren zitten.

Veel mensen lopen de schimmel (letterlijk!) op in het zwembad, vandaar de bijnaam zwemmerseczeem. Maar een vochtige en warme ruimte kan ook de badkamer thuis zijn… Zorg dus dat die na het badderen goed opdroogt, lucht er regelmatig en hang vooral het douchematje lekker vaak buiten de badkamer te drogen.

Behandeling

Zelfzorgeneesmiddelen met miconazol werken bij schimmels. Er zijn zalfjes verkrijgbaar voor tussen de tenen en poeder voor in de sokken en schoenen. Nadat de schimmel is verdwenen, ga je met de behandeling nog een of twee weken door. 

Geef je kind (of een ander gezinslid met voetschimmel) een eigen handdoek om besmetting te voorkomen.

Preventie

Vochtige huid in broeierige schoenen en warme sokken zijn ware kweekbedjes voor deze voetschimmel. Een paar tips om zo’n kweekbedje te voorkomen:

  • koop alleen kinderschoenen die goed lucht doorlaten. Liever leer dan kunststof dus.
  • geef dagelijks schone sokken, liefst van wol of katoen
  • trek je kind bij mooi weer open schoenen aan
  • laat je kind elke dag de voeten goed wassen en na afloop grondig drogen, vooral tussen de tenen

Wanneer medische hulp zoeken?

Met voetschimmel bij kinderen hoef je niet naar de huisarts. Als je kiest voor het zelf aanpakken van de voetschimmel, dan zijn de verschijnselen vaak helemaal verdwenen na één tot twee maanden.

Als de voetzool is aangetast of de nagels gelig zijn en als niet binnen drie weken verbetering te zien is, ga je naar je huisarts.