Voetschimmel

Tinea pedis, Zwemmerseczeem

Symptomen

Voetschimmel (tinea pedis of zwemmerseczeem) is een schimmelinfectie die zich ontwikkelt in de vochtige gebieden tussen de tenen en soms ook op andere delen van de voet. Voetschimmel veroorzaakt meestal jeuk, of een prikkend en brandend gevoel.

Voetschimmel is te herkennen aan een geïrriteerde of schilferende huid onder en opzij van de voeten en tussen de tenen. Door de voetschimmel ontstaan er soms blaasjes, vaak jeukt het. De plekken kunnen ook licht pijnlijk zijn. Mensen met voetschimmel hebben vaak ook last van zweetvoeten.

Warmte en vocht (zweet) bevorderen de woekering van de voetschimmel; vooral in zwembaden en doucheruimtes van bijvoorbeeld sportscholen is de voetschimmel vaak te vinden. Normaal gesproken heeft je huid een harde en droge laag wat de schimmels tegenhoudt. Een verminderde weerstand in combinatie met natte voeten (door zwembaden of zweetvoeten) maakt de huid echter doordringbaar voor schimmels.

Behandeling

Als je last hebt van een voetschimmel zijn er zelfzorggeneesmiddelen en medische hulpmiddelen bij de behandeling van voetschimmel verkrijgbaar in diverse vormen: poeders, lotions, crèmes en zalven. Al deze middelen bevatten stoffen die vrijwel alle voetschimmels doden en daarnaast soms salicylzuur om de huid wat zachter en dus meer doorlaatbaar te maken. Zijn de geïrriteerde plekken verdwenen, dan moet je de behandeling nog een  à twee weken voortzetten om een opleving van de voetschimmel te voorkomen.

Preventie

Om voetschimmel te voorkomen is hygiëne belangrijk: was elke dag de voeten met koud water, droog ze overal goed af. Het liefst steeds een schone handdoek gebruiken. Ook speelt je algemene conditie een rol, dus neem voldoende rust en eet gezond. Voetschimmel kan namelijk gemakkelijker toeslaan als je natuurlijke weerstand is afgenomen. Je kunt ook zorgen voor een minder ‘aantrekkelijk’ milieu voor de voetschimmel. Draag goed ventilerend schoeisel, trek elke dag schone -liefst katoenen- sokken aan en gebruik eventueel een middel tegen zweetvoeten. Wissel de schoenen die je draagt regelmatig af en laat sportschoenen na gebruik goed drogen om voetschimmel zo min mogelijk kans te geven.

Wanneer medische hulp zoeken?

Met voetschimmel hoef je niet naar de huisarts. Als je kiest voor het zelf aanpakken van de voetschimmel, dan zijn de verschijnselen vaak helemaal verdwenen na één tot twee maanden. Is dit niet het geval, dan kun je je huisarts om advies vragen om de voetschimmel te bestrijden.