Vijfde ziekte bij kinderen

Symptomen

De vijfde ziekte is een onschuldige vlekjesziekte waar geen hoge koorts aan te pas komt. De oorzaak is een virus. De ziekte heet ook wel ‘besmettelijke roodheid’ en meer dan dat is het eigenlijk niet. Na een week tot negen dagen zijn de vlekjes weg en is je kind weer beter. Soms komt de ziekte een week later nog even terug, maar daarna is je kind er echt immuun voor.

Plotseling, zonder enige aanleiding, zit je kind vol felrode, kleine en grote vlekjes in een grillig patroon. De huid gloeit en voelt warm aan. De vlekjes liggen soms echt óp de huid, als een soort bultjes. De eerste dag zitten vooral de wangen er vol mee, terwijl de huid rond de mond juist bleek ziet. Een dag later hebben de vlekjes zich verspreid over de armen, benen en billen en binnen een paar dagen is ook de hele romp ermee bedekt.

Behandeling

Je kunt niet veel doen als je kind de vijfde ziekte heeft, en dat hoeft ook niet. Je kind zit onder de vlekjes, maar verder voelt het zich niet ziek. Sommige kinderen zijn wat hangerig en hebben wat verhoging. De vlekjes verbleken na vier tot zes dagen. Je kind hoeft niet in bed te blijven, maar hou het wel rustig. Je hoeft geen complicaties te verwachten.

Veel kinderen vinden het reuze interessant om de vijfde ziekte te hebben. Ze voelen zich namelijk niet ellendig, maar hebben wel een echte ziekte, compleet met vlekjes en al! Er is niet veel gevaar voor besmetting, dus je kind mag ook ziekenbezoek ontvangen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Over de vijfde ziekte is niet zoveel bekend. Of de ziekte besmettelijk is bijvoorbeeld. De felrode bultjes verdwijnen na een week. Het kind is verder niet ziek en er is geen speciale verzorging nodig. Je kind een beetje verwennen is genoeg.