Verstopt oor

Symptomen

Een verstopt oor is erg vervelend. Het irriteert, alle geluiden komen gedempt binnen. Vaak is de oorzaak een prop oorsmeer.

Het kan ook zijn dat er sprake is van een verstopping ergens in de buis van Eustachius. Deze buis loopt vanaf het trommelvlies tot aan de neusholte. Behalve een verstopt oor heb je dan ook last van verkoudheid en soms pijn. Er kan dan sprake zijn van een oorontsteking.

Behandeling

Als het verstopte oor, of de verstopte oren, niet veroorzaakt wordt door een verkoudheid en je hebt geen oorpijn, dan zit er waarschijnlijk een prop oorsmeer in het oor. Je kunt oordruppels gebruiken om dit oorsmeer weker te maken, waardoor het oorsmeer vanzelf naar buiten komt en het oor niet meer verstopt is.

Doofheid kan het gevolg zijn van ziekte van het gehoororgaan. Dat is het terrein van de arts.

Preventie

Bij een verstopt oor is het af te raden om met wattenstaafjes of ander gereedschap in de gehoorgang te pulken. De prop wordt hierdoor alleen maar vaster tegen het trommelvlies aangeduwd.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als de klachten aanhouden en er een doof gevoel optreedt, bijvoorbeeld na het wassen, is het nodig de huisarts te raadplegen. Die zal dan meestal de oren uitspuiten. Voor alle andere klachten met ooruitscheiding geldt dat het nodig is om naar de huisarts te gaan, zeker als het om kinderen gaat.