Verstopping en zwanger

Obstipatie en zwanger

Symptomen

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van obstipatie, met name in de laatste maanden. Om voedingsstoffen goed op te kunnen nemen, gaan de darmen langzamer werken waardoor je last kunt krijgen van verstopping. De veranderde bloedsomloop, een andere hormoonhuishouding en de druk van je steeds groter wordende baby spelen hierbij een rol. Het is ook heel waarschijnlijk dat je minder lichaamsbeweging krijgt, wat normaal bijdraagt aan een soepele darmwerking.

Wanneer je minder vaak naar het toilet gaat dan je normaal doet, is er sprake van obstipatie. Ook is de ontlasting vaak harder en droger. Hierdoor is de stoelgang vaak lastiger en pijnlijker. Een ‘normale’ stoelgang varieert van driemaal per week tot driemaal per dag. 

Ook hebben zwangere vrouwen vaak last van ijzergebrek. Het slikken van ijzertabletten kan ook voor obstipatie zorgen.

Behandeling

Wanneer je last hebt van verstopping is het belangrijk dat je vezelrijke voeding eet en daarbij voldoende water drinkt, zo’n zes tot acht glazen per dag. Zorg dat je de ontlasting niet ophoudt wanneer je aandrang voelt, want hiervan wordt het te hard. Blijf wanneer het niet lukt, niet te lang op het toilet zitten.

Probeer ook voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Wanneer wandelen lastig wordt, door je groeiende buik en bijkomende klachten aan je bekken en banden, kun je misschien wel nog lekker fietsen en zwemmen.

Gebruik geen laxerende kruidenthee, dit is ongeschikt voor zwangeren! Er zijn wel zelfzorggeneesmiddelen die je kunt gebruikten bij verstopping. Lees uiteraard wel eerst even de bijsluiter. Kom je er niet uit of je een product wel of niet mag gebruiken, dan kun je ook overleggen met je verloskundige, de drogist of apotheker.

Preventie

Al is obstipatie normaal gesproken enigszins te voorkomen door een gezond dieet, ligt bij zwangerschap de oorzaak vooral elders. Tijdens de zwangerschap produceert het lichaam meer hormonen. Het hormoon progesteron dat in grote mate voorkomt, verslapt de spieren zodat deze ruimte kunnen maken voor je baby. Het hormoon zorgt er echter onder andere ook voor dat je darmen trager werken.

Wanneer medische hulp zoeken?

Raadpleeg je dokter wanneer twee weken na het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen geen verbetering optreedt, als je langer dan twee weken last hebt van verstopping, bij buikpijn in combinatie met een opgeblazen gevoel en overgeven, bij bloed in de ontlasting, bij vermoeden van aambeien en als verstopping en diarree elkaar afwisselen.