Verkoudheid bij kinderen

Symptomen

Jonge kinderen kunnen per jaar wel een keer of tien verkouden zijn. Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies van de neus, bijholtes en de keel. Het wordt veelal veroorzaakt door een virus. Als een kind een paar keer achter elkaar verkouden is, komt dat telkens door een ander virus. Door alle verkoudheden die ze doormaken bouwen kinderen bij het ouder worden weerstand op.

Lees hier meer over: griep bij kinderen.

De ontstoken slijmvliezen van de neus en keel zwellen op en produceren vaak in het eerste stadium van de verkoudheid waterig vocht, wat later over kan gaan in (geelgroen) snot en een verstopte neus. De verschijnselen zijn hetzelfde als bij volwassenen: een verstopte neus, niezen, keelpijn, hoesten en soms oorpijn of hoofdpijn. Bij (jonge) kinderen komt koorts tijdens een verkoudheid regelmatig voor.

Behandeling

Een verkoudheid gaat vanzelf over, meestal binnen een week. Je kunt de verkoudheidsverschijnselen bestrijden zodat het kind zich wat prettiger voelt. Er zijn speciaal voor kinderen pijnstillers en neusdruppels waarvan de dosis werkzame stof is afgestemd op het lichaamsgewicht van kleine kinderen en baby’s. Het is belangrijk om de neus van kinderen open te houden zodat het gemakkelijker voor ze is om (veel) te blijven drinken. Gebruik daarvoor een spray, druppels en reinig na het druppelen voorzichtig de binnenkant van de neus. Dat helpt ook tegen eventuele oorpijn. Ook zijn er balsems verkrijgbaar die je op de hals, rug en borst van het kind kunt smeren wat het ademen kan vergemakkelijken.

Preventie

Het is eigenlijk nauwelijks mogelijk om een besmetting met een virus te voorkomen. Verkoudheidsvirussen verspreiden zich via de lucht, maar ook via bijvoorbeeld handen en (deur)knoppen. Kinderen zitten op school, crèches en tijdens het spelen dicht op elkaar en kunnen elkaar gemakkelijk besmetten.

Wanneer medische hulp zoeken?

Omdat verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, bestaat er geen geneesmiddel tegen en is het niet zinvol om naar de huisarts te gaan. Neem wel contact op met de huisarts als

  • het kind benauwd is of piepend ademt
  • het kind slecht drinkt en/of suf is
  • het kind langer dan drie dagen koorts (meer dan 38°C) heeft
  • het gaat om een kind jonger dan drie maanden met koorts
  • je kind koorts gehad heeft en na enkele dagen opnieuw koorts krijgt