Verkoudheid

Symptomen

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies van de neus, bijholtes en de keel. Omdat verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, bestaat er geen geneesmiddel tegen. Het heeft dan ook weinig zin om meteen naar de huisarts te gaan of antibiotica te gebruiken. Verkoudheid is vervelend, maar gelukkig ben je er meestal binnen een week vanzelf weer van af.

Een verstopte neus, niezen, keelpijn en hoesten. Typisch de symptomen die horen bij een verkoudheid. Daarnaast kun je ook last hebben van spierpijn, heesheid, oorpijn of hoofdpijn. De ontstoken slijmvliezen van de neus en keel zwellen op en produceren vaak in het eerste stadium van de verkoudheid waterig vocht, wat later over kan gaan in (geelgroen) snot en een verstopte neus. Door je verstopte neus proef je ook een stuk minder en kun je last hebben van een gebrek aan eetlust.

Verkoudheid wordt in vrijwel alle gevallen veroorzaakt door een virus. In de meeste gevallen gaat het om het rhinovirus, maar er zijn ruim tweehonderd virussen die in verband worden gebracht met verkoudheid. Het is onwaarschijnlijk dat er ooit een algemeen vaccin wordt ontwikkeld, omdat er zoveel verschillende veroorzakers zijn en deze virussen zich vaak snel ontwikkelen.

Volwassenen hebben gemiddeld twee tot vijf maal per jaar last van verkoudheid. Na een infectie is men gebruikelijk jarenlang immuun voor dat type virus, maar men kan alsnog door een ander virus weer verkouden raken. Mede door de vele veroorzakers is verkoudheid wereldwijd de meest voorkomende ziekte. Het virus kan worden overgedragen via minuscule druppeltjes in de lucht en door aanraking van besmette voorwerpen.

Behandeling

Tijdens een verkoudheid kun je de verkoudheidsverschijnselen bestrijden, zodat je je wat prettiger voelt. Neem bijvoorbeeld een paracetamol als je hoofdpijn hebt en gebruik neusdruppels of neusspray (maximaal gedurende een week) om je neus open te houden. Het kan ook prettig zijn om te stomen bij verkoudheid. Vul een bak met heet water, voeg eventueel wat inhalatiecapsules toe en adem de warme stoom in via de neus. Drink ook veel vocht zodat de keel vochtig blijft.

Probeer bij verkoudheid verdere verspreiding te voorkomen, met name door goede hygiëne. Bedek je neus als je moet niezen en houd iets voor je mond als je moet hoesten. Was regelmatig je handen met water en zeep. Overigens is het beter om de neus op te halen in plaats van te snuiten. Wil je toch snuiten, snuit dan één neusgat per keer, liefst in een papieren zakdoek, die je na gebruik direct weggooit.

Preventie

Het is eigenlijk nauwelijks mogelijk om een besmetting met een virus te voorkomen. De virussen die verkoudheid veroorzaken verspreiden zich via de lucht, maar ook via bijvoorbeeld handen en (deur)knoppen. Je handen wassen kan helpen. Tijdens de herfst- en wintermaanden zijn er meer mensen verkouden, omdat mensen dan vaak met elkaar binnen blijven en je elkaar daardoor gemakkelijker kunt besmetten.

Je kunt geen kou ‘vatten’ door koud weer. Door bij koud weer met nat haar rond te fietsen of buiten te lopen zonder jas, kun je wel je weerstand verminderen, waardoor je wat vatbaarder bent voor een verkoudheid. Maar alsnog moet je eerst in aanraking komen met een virus, voordat je ook daadwerkelijk verkouden wordt. Ook loop je eerder een virus op als je oververmoeid bent, of een periode slecht eet. Zorg dus voor een goede conditie en houd je weerstand op peil door gezond en gevarieerd te eten, en zorg voor voldoende nachtrust.

Wanneer medische hulp zoeken?

Met een verkoudheid hoef je niet naar de huisarts. Na een aantal dagen gaat je verkoudheid vanzelf over. Neem wel contact op met je huisarts:

  • met een verkoudheid waarbij je langer dan drie dagen koorts (meer dan 38°C) hebt
  • met een verkoudheid waarbij je benauwd bent of piepend ademt