Veelgestelde vragen

Wat is een ontsteking?

Een ontsteking is een lichaamsreactie op lichaamsvreemde stoffen of op beschadiging van weefsel. Het doel van een ontsteking is het herstellen van schade aan het lichaam. Een ontsteking is vaak het gevolg van een infectie. Een verhoogde doorbloeding maakt de huid op de plaats van de ontsteking rood en warm. Daarbij worden witte bloedlichaampjes naar die plek gestuurd om ziekteverwekkers ‘aan te vallen.’

Hoewel er verschillende oorzaken zijn voor een ontsteking, zijn de verschijnselen vaak hetzelfde: roodheid, pijn, zwelling en temperatuursverhoging. Soms onttrekt een ontsteking vocht uit het lichaam, waardoor je meer behoefte hebt om te drinken.

Een ontsteking kan acuut zijn, bijvoorbeeld als je een wondje hebt opgelopen of een ontstoken kies hebt. Vaak is het dan ook heftig en van korte duur. Het kan echter ook voorkomen dat een ontsteking meer tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen en langer duurt of zelfs aanwezig blijft (chronisch). Dit is het geval bij reuma of rsi.

Ontsteking of infectie?

Een ontsteking wordt nogal eens verward met een infectie. Een infectie is echter een besmetting met bacteriën of virussen die kan leiden tot een ziekte of ontsteking. Ontstekingen kunnen ook van binnenuit ontstaan, zoals een slijmbeursontsteking. Dit heet een steriele ontsteking omdat het ontstaat zonder inmenging van buitenaf.

Wat kun je zelf doen bij een ontsteking?

Als een ontsteking door een virus is ontstaan, moet het lichaam het vaak zelf zien op te lossen. Zelfzorgmiddelen kunnen hierbij helpen om de klachten wat te verlichten of de pijn te stillen, zoals bijvoorbeeld bij een verkoudheid. Het lichaam gaat gelukkig ook zelf aan de slag: als er een schaafwondje is ontstaan, komt hier vaak gelig wit vocht op. Dit zijn de witte bloedlichaampjes die hun uiterste best doen om de ontsteking te bestrijden.

Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.

Wanneer naar de dokter?

Als de klachten aanhouden of verergeren, is het goed naar de dokter te gaan. Bij bacteriële infecties kan er eventueel een antibioticum door de huisarts worden voorgeschreven. Bij bepaalde ontstekingen wordt er tot opereren overgegaan, zoals bij een blindedarmontsteking of wortelkanaalbehandeling.