Veelgestelde vragen

Wat is een kater?

Als je veel alcohol drinkt, loop je het risico dat je de volgende dag een flinke kater hebt. Maar wat kun je er nu echt aan doen en waarom krijg je een kater?

Wanneer je alcohol drinkt, gaat je lichaam aan de slag om de alcohol af te breken. Die afbraak van alcohol onttrekt veel vocht aan je lichaam. Dus je droogt uit, waardoor je een droge mond hebt en nadorst krijgt. Ook krijg je hoofdpijn. Omdat alcohol niet goed is voor je maagslijmvlies, kan het misselijkheid veroorzaken. Bij elkaar heet dit een 'kater'. Een kater kun je het best voorkomen of bestrijden door veel water te drinken, en natuurlijk niet te veel alcohol te drinken.

Fabels over een kater

De top 5 fabels over een kater:

 1. Na een kop koffie ben je weer nuchter.
  Een kop koffie maakt je wel wakkerder, maar je hebt nog net zoveel alcohol in je bloed als daarvoor.
 2. Snacken na het stappen.
  De kans op een kater neemt niet af door het snacken. De alcohol zit al in je bloed en je lichaam is al bezig met het afbraakproces, dus de kater komt gewoon.
 3. Na het stappen twee paracetamol.
  Een paracetamol werkt 3 tot 6 uur, dus als je langer slaapt dan 3 tot 6 uur merk je niets van de werking. Daarnaast zijn zowel alcohol als paracetamol niet goed voor je lever. Beide kunnen je cellen beschadigen. Dat gebeurt niet meteen, maar is wel een rede om voorzichtig te zijn.
 4. ‘s Ochtends beginnen met waar je ‘s avonds mee geëindigd bent.
  Als je ‘s ochtends de dag begint met alcohol, stel je je kater alleen maar uit.
 5. Vinger in je keel na het stappen.
  Dit werkt alleen voor het laatste restje dat nog in je maag zit. Maar alles wat al in je bloed zit, kan er niet uit. Dus de kater zal nog steeds komen.

Wat kun je wel doen tegen een kater?

Een kater moet je helaas gewoon uitzitten, maar er is wel een aantal dingen dat je kunt doen en waar je rekening mee kunt houden. De feiten op een rij:

 • Water drinken. Zowel voor, tijdens als na genoeg water drinken. De kater bestaat voornamelijk uit uitdroging en dat kun je alleen bestrijden met water.
 • Een goede bodem leggen werkt. Zorg dat je maag goed gevuld is wanneer je alcohol gaat drinken. En bedenk ook dat als je om 6 uur eet en je om 3 uur ‘s nachts met een glas alcohol in je hand staat, de laatste maaltijd al 9 uur geleden is.
 • Vul je voedingsstoffen weer aan. Zowel vitamine B als zout zijn minder aanwezig in je lichaam na een avond met heel veel alcohol. Vul dit weer aan. Zout kun je aanvullen door middel van voeding, vitamine B met behulp van voedingssupplementen.
 • Anti-katerpillen. Er zijn meerdere anti-katerpillen op de markt. Maar reken niet te veel op de werking. Van al deze pillen is er geen waarvan de werking is bewezen. Tegen de hoofdpijn kun je een pijnstiller nemen.