Veelgestelde vragen

Wat betekent de disclaimer bij kruidenpreparaten (botanicals)?

Kruidenpreparaten - ook botanicals genoemd - zijn gezondheidsproducten. Bij gezondheidsproducten mogen gezondheidsclaims worden gebruikt. Alleen de gezondheidsclaims die wetenschappelijk zijn onderbouwd en begrijpelijk zijn voor de consument, zijn toegestaan. 

De Europese Commissie beslist of een gezondheidsclaim goedgekeurd wordt. De EFSA, de Europese Voedselautoriteit, adviseert de Europese Commissie over de wetenschappelijke onderbouwing van een gezondheidsclaim.

Gezondheidsclaims voor kruidenpreparaten

Over de gezondheidsclaims voor kruidenpreparaten heeft de EFSA nog geen advies uitgebracht. De claims voor kruiden staan ‘on hold’. 

On hold disclaimer bij kruidenpreparaten

Zo lang er nog geen advies is van de EFSA mogen deze claims wel worden gebruikt, maar moet er in Nederland een ‘on-hold disclaimer’ bij worden vermeld. Deze disclaimer is bedoeld om consumenten erop te wijzen dat de toelatingsprocedure van de gezondheidsclaim voor de betreffende botanical nog loopt. Hiermee kan misleiding van de consument worden voorkomen.

Voorbeelden van een hold disclaimer bij kruidenpreparaten

Een aantal voorbeelden van een ‘on hold disclaimer’ zijn:

  • Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie
  • Toelatingsprocedure voor deze gezondheidsclaim loopt nog
  • Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating
  • Gezondheidseffect is nog niet officieel vastgesteld


Meer over de gezondheidsclaims bij kruidenpreparaten lees je op de website van de Keuringsraad (specialist op het gebied van gezondheidsreclame).