Veelgestelde vragen

Wat is acetylsalicylzuur?

Acetylsalicylzuur wordt in de volksmond aspirine genoemd. Het werkt pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Het neemt tijdelijk een gevoel van algehele zwakte weg, waardoor acetylsalicylzuur populair is bij pijn bij griep en verkoudheid. Verder heeft acetylsalicylzuur een bloedverdunnende eigenschap. 

Kinderen

Geef acetylsalicylzuur slechts op nadrukkelijk advies van een arts aan kinderen en jongeren met verschijnselen van waterpokken of griep. Mocht er tijdens het gebruik bij deze patiënten sprake zijn van langdurig overgeven een verminderd bewustzijn of abnormaal gedrag, dan kan dit duiden op het syndroom van Reye. Dit is een zeer zelden voorkomende ziekte, die onder bepaalde omstandigheden levensgevaarlijk is en waarbij onmiddellijk ingrijpen door een arts noodzakelijk is.

Mogelijke bijwerkingen

Lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Daarin is ook te lezen dat mogelijke bijwerkingen zijn: een geïrriteerde maag met zuurbranden, maagpijn en misselijkheid. Deze bijwerkingen kunnnen soms voorkomen worden door acetylsalicylzuur met wat voedsel en een glas water of melk in te nemen. Mensen die in het verleden last hebben gehad van een maag- of darmzweer hebben meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Overleg in dat geval met een arts of je acetylsalicylzuur kunt gebruiken. De belangrijkste andere bijwerkingen zijn vermindering van bloedstolling, hoofdpijn en overgevoeligheid.

Let op!

Niet te gebruiken als je: allergisch (overgevoelig) bent voor acetylsalicylzuur of andere salicylzuurverbindingen of voor één van de andere bestanddelen van het product: astma hebt gehad, veroorzaakt door salicylaten of pijnstillende, koortsverlagende en ontstekingsremmende pijnstillers NSAID's genaamd; in de laatste 3 maanden van de zwangerschap bent; lijdt aan een maag-, darmzweer; lijdt aan ernstig nier-, lever- of hartfalen; meer dan 15 mg methotrexaat per week gebruikt; een verhoogde bloedingsneiging hebt.

In lagere dosering is het geneesmiddel vrij verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Niet langer gebruiken dan 5 dagen zonder overleg met een arts. Na die periode moeten de klachten (grotendeels) voorbij zijn.