Veelgestelde vragen

Is vette vis gezond?

Aanbevolen wordt om minimaal één of twee keer per week vis te eten. Maar waarom eigenlijk?

Waarom vis

Vis is gezond, en het mooie van vis is dat ook de vette vissoorten gezond zijn. Vette vissen zijn bijvoorbeeld zalm, haring, sardine en tonijn. Als je twee keer in de week vette vis eet, dan verminder je de kans op hart- en vaatziekten met zo’n 20 tot 30%. Eet je regelmatig vis dan heb je bovendien minder kans op een hartstilstand of depressies. Al deze voordelen van vis hebben hoogstwaarschijnlijk te maken met de aanwezigheid van omega-3-vetzuren (EPA en DHA) in met name vette vis. Vandaar de aanbeveling om wekelijks vis te eten.

Helaas houdt niet iedereen van vis. Toch is het zeker de moeite waard een of twee keer per week vis te eten. Begin bijvoorbeeld met een stukje tonijn. Tonijn is een ‘vlezige’ vis, qua structuur en smaak lijkt het op vlees. Daardoor valt het vaak ook in de smaak bij mensen die zeggen geen vis te lusten. En wees creatief met vis. Vis kun je eten bij de warme maaltijd, maar je kunt ook vis op een bolletje of boterham doen of verwerken in een lekkere salade.

Supplementen met visolie

Voor wie geen vis wil of kan eten, zijn supplementen met visolie een alternatief. Ook visolie heeft een gunstige invloed op de conditie van hart en bloedvaten en de bloeddruk. Verder helpt het bij de verlaging van het cholesterolgehalte en heeft het een gunstige invloed op de huid, het concentratievermogen en de souplesse van de gewrichten.