Veelgestelde vragen

Moet ik ergens op letten als ik ook andere geneesmiddelen gebruik?

Er zijn geneesmiddelen die niet goed werken in combinatie met andere medicijnen of alcohol. De meeste geneesmiddelen werken namelijk via een effect op het zenuwstelsel. Alcohol bijvoorbeeld doet dat ook. Twee van zulke effecten tegelijk kunnen elkaar versterken of juist blokkeren.

Als je (recept)geneesmiddelen gebruikt, is het altijd belangrijk om de bijsluiter van beide producten goed te lezen. Als er wisselwerkingen zijn met andere (recept)geneesmiddelen, dan staan deze namelijk altijd in de bijsluiter beschreven. Let daarbij op de stofnaam van het middel en niet op de merknaam; vaak hebben verschillende merken dezelfde werkzame stof. Een bekend voorbeeld van een ongewenste combinatie is het gebruik van NSAID’s (pijnstillers) in combinatie met hartmedicatie/bloedverdunners.

Vitamines

Interactie kan ook gelden voor vitamines en geneesmiddelen. Zo versterken grapefruits de werking van bloeddruk- en cholesterolverlagers, kalmeermiddelen als midazolam (Dormicum), het anti-allergiemiddel terfenadine en afweerremmer ciclosporine (Neoral). Bestanddelen van grapefruit(sap) remmen een enzym dat nodig is voor de afbraak van deze medicijnen. De medicijnconcentratie in het bloed kan daardoor te hoog worden, met (ernstige) bijwerkingen als gevolg.

Lees in elk geval altijd de bijsluiter van beide producten, dus ook van een voedingssupplement. 

Raadpleeg in geval van twijfel altijd je huisarts of de apotheker. Zij kunnen je eventueel ook een combinatie adviseren die wél te gebruiken is.