Veelgestelde vragen

Ik ben zwanger, mag ik geneesmiddelen gebruiken?

Als je zwanger bent, moet je voorzichtig zijn met het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen. De geneesmiddelen die jij gebruikt worden opgenomen in je bloed en kunnen via de placenta bij je baby terechtkomen. Dit kan risico’s met zich meebrengen voor de gezondheid van je ongeboren baby. Tijdens je zwangerschap is het dus extra belangrijk om de bijsluiter van zelfzorggeneesmiddelen goed te lezen.

Risico’s van geneesmiddelen tijdens zwangerschap

De risico’s voor je baby zijn tijdens de hele zwangerschap aanwezig en zijn tijdens de eerste drie maanden het hoogst. In het eerste trimester worden de hersenen, ledematen en organen aangelegd en daardoor is de embryo erg gevoelig voor stoffen van buitenaf. In deze periode kan de ontwikkeling van je kindje worden verstoord, wat kan leiden tot aangeboren afwijkingen.

Informeren tijdens zwangerschap

Niet alle geneesmiddelen zijn schadelijk voor de ontwikkeling van je baby. Wanneer je een zelfzorggeneesmiddel wilt gebruiken, is het belangrijk om eerst de bijsluiter te lezen. Van veel geneesmiddelen is niet bekend wat voor invloed ze hebben op de baby in je buik. Staat er in de bijsluiter niets over dosering of risico’s tijdens de zwangerschap? Neem dan voor advies contact op met je apotheker of huisarts.