Vastzittende hoest

Productieve hoest

Symptomen

Bij een vastzittende hoest is er slijm in de luchtwegen aanwezig en heb je ook een hoestprikkel, maar het slijm is te taai of zit te vast om het los te kunnen hoesten of op te hoesten. Een vastzittende hoest kan soms lijken op een droge hoest (ook wel kriebelhoest of prikkelhoest genoemd), maar is iets wezenlijk anders: bij een kriebelhoest heb je ook de neiging om te hoesten, maar er is verder geen slijm aanwezig.

Hoesten is normaal gesproken productief. Je hoest om slijm te verwijderen. Vastzittend slijm kan echter moeilijk zijn om los te krijgen. De slijm is taai en zit diep. De prikkels blijven in de keel aanwezig, waardoor je blijft hoesten. Dit kan leiden tot lange harde hoestbuien.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen infectieuze en niet-infectieuze oorzaken van een vastzittende hoest. Vaak wordt een vastzittende hoest veroorzaakt door een (virus)infectie van de luchtwegen. Andere infectieuze oorzaken kunnen zijn:

  • sinusinfecties (bijholteontsteking)
  • kinkhoest
  • griep
  • keelontsteking
  • verkoudheid (ontsteking van de bovenste luchtwegen)

Niet-infectieuze oorzaken kunnen zijn roken of het inademen van tabaksrook.

Behandeling

Geneesmiddelen tegen vastzittende hoest bevatten meestal acetylcysteïne of broomhexine. Deze stoffen vergemakkelen het ophoesten van het slijm. Je kunt ook kiezen voor een medisch hulpmiddel in de vorm van een spray of een traditioneel kruidengeneesmiddel bij vastzittende hoest.

Bekijk hier welke producten geschikt zijn bij vastzittende hoest.

Preventie

Niet-infectieuze oorzaken van vastzittende hoest zijn te voorkomen door slecht geventileerde ruimtes te mijden. Door gezond te leven (niet roken, gezond eten) verklein je de kans op infecties. Hoesten is niet helemaal te voorkomen, maar door goed op jezelf te letten verklein je de kans op een vervelende hoest.

Wanneer medische hulp zoeken?

Hoesten gaat meestal over binnen twee à drie weken, dus je hoeft niet meteen naar de huisarts. Het is wel verstandig om naar de huisarts te gaan als je na drie weken nog steeds hoest, als het slijm dat je ophoest rood of groenig van kleur is of als je er koorts bij hebt. Bij ernstige benauwdheid, pijn of vreemde geluiden bij het ademhalen moet je altijd een huisarts inschakelen.