Vakantie

De vakantie staat weer voor de deur. Veel mensen gaan eropuit in deze periode. Staat er een verre reis op de planning, een strandvakantie ergens in Europa of wordt het kamperen in Nederland? Ook als je niet op vakantie gaat maar dicht bij huis van de zomer geniet is het goed om rekening te houden met zomerse perikelen. Wat je ook gaat doen deze vakantie, zorg dat je goed voorbereid de zomer in gaat.

Reisapotheek

Wat neem je allemaal mee in je reisapotheek?
Ga je op reis? Dan is het verstandig om een reisapotheek samen te stellen met daarin onder andere pleisters, pijnstillers, een tekenpas, een middel tegen diarree en reisziekte, anti-zonnebrandmiddel. Denk ook aan een medicijnpaspoort met een overzicht van medicijnen die je gebruikt. Handig om bij je hebben als je in het buitenland een arts moet raadplegen of je medicijnen kwijtraakt.

Tekenbeet, koortslip en andere zomerse perikelen

Teken
Ga je de natuur in? Wees dan alert op teken. Probeer hoog gras en struiken te vermijden en blijf zoveel mogelijk op de wandelpaden. Doe altijd een tekencontrole na een uitstapje in de natuur. 

Eikenprocessierups
Het zijn de brandharen van de eikenprocessierups die klachten veroorzaken. Deze brandharen kunnen via de wind op je huid en op je kleding komen. Jeuk, bultjes, blaasjes op je huid, rode en gezwollen ogen zijn verschijnselen waar je last van kunt hebben na contact met brandharen. 

Kwallen
Heb je een stranddag gepland? Let dan op waar de wind vandaan komt. Als de wind van het land de zee opwaait (aflandig), kun je verrast worden door kwallen. In Nederland is dat bij een oostenwind. Beten van kwallen uit de Noordzee en de Waddenzee geven meestal geen of lichte verschijnselen. Verschijnselen die optreden zijn een branderig gevoel, zwelling, jeuk en roodheid van de huid. Meer weten over een kwallenbeet en wat je kunt doen als je bent gebeten door een kwal?

Andere insecten
Naast teken, eikenprocessierupsen en kwallen kun je gestoken worden door muggen, bijen en wespen. Wat kun je doen als je bent gestoken en hoe kun je een insectenbeet voorkomen?

Koortslip
Een koortslip komt vooral op als je weerstand laag is, maar ook bij blootstelling aan de zon kun je last krijgen van een koortslip. Vaak voel je een koortslip aankomen doordat je huid op die plaats begint te prikken, tintelen of jeuken. Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex-virus en is heel besmettelijk.
Wat kun je doen om besmetting te voorkomen?