Vaginale droogheid

Symptomen

De vagina hoort bij iedere vrouw vochtig te zijn. Veel vrouwen hebben echter last van vaginale droogheid. Dan kan de zuurgraad in het vaginale milieu veranderen waardoor de kans op infecties stijgt. Vrouwen praten er niet graag over en schamen zich er zelfs voor. Terwijl je niet de enige bent: ongeveer 1 op de 3 vrouwen heeft er last van.

Vaginale droogheid kan een branderig gevoel, jeuk, irritatie en mogelijk pijn bij het vrijen veroorzaken. Hormoonschommelingen zijn vaak de oorzaak van vaginale droogheid.

Het komt vaak voor tijdens of na de overgang, na een bevalling, bij het gebruik van bepaalde medicijnen, bij een verlaagde weerstand of een verminderd libido. Veelal speelt een verminderde aanmaak van oestrogeen een rol. Hierdoor wordt het vaginaweefsel dunner en droger, wat kan resulteren in een oncomfortabel en pijnlijk gevoel.

Behandeling

Bevochtigingsgel of bevochtigingsovules bevochtigen langdurig de inwendige vagina en zijn een goed middel tegen vaginale droogheid. Een goedwerkend middel voor de korte termijn is een glijmiddel. 

Preventie

Vermijd irriterende producten, omdat zij een bedreiging zijn voor het vaginaal milieu. Gebruik daarom geen zeep, badschuim of geparfumeerde producten. Bij een droge vagina kan het gebruik van tampons vervelend zijn. Gebruik die dan alleen tijdens hevig bloedverlies omdat de vagina daardoor vochtig genoeg is.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als de klachten aanhouden, kun je naar de dokter gaan. Ook als je rare plekjes of bultjes ziet op je geslachtsorganen, moet je naar de dokter. Of als je vermoedt dat een geneesmiddel de klachten veroorzaakt. Verder bij andere symptomen waar je je zorgen overmaakt. Schaam je niet, want de klacht is heel normaal.