Vaginale afscheiding

Bacteriële vaginose, Witte vloed

Symptomen

Vaginale afscheiding heeft iedere vrouw. Soms wat meer dan de andere keer, bijvoorbeeld rond de eisprong. Ook de kleur en geur kunnen veranderen door de maand heen. Dit is normaal.

Het slijmvlies van de vagina scheidt een helder slijmachtig vocht af, wat een goede voedingsbodem is voor de bacteriën (lactobacillen) en schimmels die daar aanwezig zijn. Tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht. Als dit evenwicht verstoord, gaan bepaalde soorten bacteriën overheersen. Dit noemen we bacteriële vaginose.

Een bacteriële vaginose kan veel onaangenaam ruikende, grijswitte afscheiding veroorzaken. Het slijmvlies van de vagina is onveranderd, niet rood of gezwollen. Het doet geen pijn, ook niet bij het plassen of vrijen. Als dit wel het geval is, kan het zijn dat je een vaginale schimmelinfectie hebt.

De oorzaak van bacteriële vaginose kan zijn: 

  • als je weerstand wat minder is, maar ook door gebruik van de pil, antibiotica, zeep;
  • bij overgevoeligheid voor spermadodende middelen;
  • na de menstruatie of na een bevalling.

Behandeling

Meestal verdwijnen de klachten vanzelf. Er zijn medische hulpmiddelen die een (melk)zuuroplossing bevatten waarmee je de vagina kunt spoelen. Hierdoor vermindert de irritatie en kan het natuurlijke evenwicht in je vagina weer herstellen.

Preventie

Doordat de vagina dicht bij de anus en de uitgang van de urinebuis ligt, kunnen darmbacteriën gemakkelijk een infectie veroorzaken. Veeg daarom na een toiletbezoek altijd af van voren naar achteren.

Het is niet goed om je vagina met zeep te wassen omdat je hierdoor het zure milieu verstoort.

Probeer zo weinig mogelijk inlegkruisjes te gebruiken, deze kunnen ook irritatie veroorzaken.

Wanneer medische hulp zoeken?

Omdat de klachten meestal binnen enkele weken verdwijnen is het niet altijd meteen nodig om naar de huisarts te gaan. Zijn de klachten erg hinderlijk, duren ze langer dan vier weken, of heb je behalve ‘witte vloed’ ook last van je onderbuik? Ga dan direct naar je huisarts.