Transpiratie

Feature

  • Transpiratie op zich ruikt nergens naar
  • Op vochtige en warme plekken zoals de oksels zitten relatief veel zweetkliertjes

Ieder mens transpireert en dat is maar goed ook. Het is een natuurlijke en efficiënte manier van het lichaam om af te koelen. In een hete, droge omgeving kun je – zeker bij veel lichaamsbeweging – per uur maar liefst anderhalf tot twee liter vocht in de vorm van zweet verliezen. Ook bij een saunabezoek verlies je veel vocht. Het is dan belangrijk veel te drinken om het vochtgehalte in je lichaam weer aan te vullen.

Zelfzorg

Een deodorant zorgt ervoor dat je fris blijft ruiken en werkt bacterieremmend. Een anti-transpirantdeodorant vermindert ook de hoeveelheid transpiratievocht, doordat het tijdelijk de uitgangen van de zweetklieren vernauwt.

Advies

  • Trek dagelijks schone kleding aan.
  • Draag natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen. Deze ventileren goed, waardoor je je warmte aan de lucht kwijt kan raken. Je lijf hoeft dan minder te zweten om het lichaam te koelen.
     

Wanneer medische hulp zoeken?

Neem contact op met je huisarts als je zo veel zweet dat het je belemmert in het dagelijks leven of bij bepaalde activiteiten. Neem ook contact op als je meer zweet dan je gewend bent.