Tepelkloven

Symptomen

Sommige vrouwen krijgen tijdens de borstvoedingsperiode last van tepelkloven: pijnlijke, open wondjes aan de tepel die ontstaan doordat de baby niet goed is aangelegd en dus verkeerd zuigt.

Tepelkloven zijn pijnlijk. Vooral als de baby net begint met drinken kunnen tepelkloven een branderig gevoel geven. Als de baby eenmaal goed is begonnen, trekt de pijn weer wat weg. Omdat de baby regelmatig drinkt en de kloven dus weinig tijd krijgen om rustig te genezen, is het lastig om er snel van af te komen.

Behandeling

De beste behandeling tegen tepelkloven is het juist aanleggen van je baby. Zorg dat je baby iets onder je tepel ligt, zodat hij naar boven moet happen en zijn mondje ver opendoet. Laat de baby goed drinken, en haal hem van de borst zodra hij klaar is; voorkom dus dat hij gaat 'sabbelen'. Na het voeden kun je een druppeltje moedermelk over je tepel smeren en laat die drogen voordat je je bh weer aandoet. Als je zoogkompressen gebruikt, moet je die regelmatig vervangen door schone, droge kompressen.

Er zijn zalven verkrijgbaar waarmee je de kloofjes zo snel mogelijk kunt laten genezen.

Preventie

Draag katoenen bh’s of kleding over je borsten, en laat je borsten regelmatig luchten, bijvoorbeeld als je slaapt. Ook na het voeden is het het beste om je borsten te laten drogen aan de lucht. Gebruik liever geen zeep voor het wassen van je borsten, want zeep droogt de huid uit. Daardoor heb je meer kans op tepelkloven. 

Wanneer medische hulp zoeken?

Je hoeft met tepelkloven niet naar de huisarts.