Tekenbeet

Symptomen

In de meeste gevallen is een tekenbeet onschuldig. Een teek bijt zich vast in je huid en zuigt zich vol met bloed. Na het steken laat een teek niet los, maar blijft in je huid zitten. Teken kunnen besmet zijn met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Zelfs als je door een besmette teek bent gebeten, hoef je niet per se de ziekte van Lyme te krijgen. Als je een teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op besmetting slechts 2 tot 3 procent.

De teek die in Nederland het meest voorkomt, kan naast de ziekte van Lyme ook een vleesallergie (het alfa-gal syndroom) veroorzaken. Dat uit zich in onder andere galbulten, jeuk, of klachten een de luchtwegen na het eten van vlees. 

Doe altijd een tekencontrole na een werkdag of een uitstapje in de natuur. Controleer jezelf en de kinderen regelmatig op warme plekken als knieholte, oksel, haargrens en liezen. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar je kunt ziek worden als de teek langer dan 24 uur op je huid zit. Het is daarom belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Behandeling

Het is verstandig een tekentang in huis te hebben. Met behulp van deze tekentang kun je de teek veilig uit de huid verwijderen. Maak het wondje schoon met alcohol 70% of povidonjood. Doe dit overigens niet voor je de teek verwijdert. Als de teek wordt verdoofd, spuit hij van schrik de Lyme-bacterie juist naar binnen.

Houd daarna de plek rond het wondje in de gaten. Als er een rode plek rondom die plek ontstaat, ben je waarschijnlijk besmet met de Lyme-bacterie.

Tip: noteer de datum van de beet.

Preventie

Wanneer je een dagje (of langer) de natuur in gaat, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de kans op een tekenbeet te verkleinen:

  • vermijd hoog gras en struiken in de natuur en blijf op wandelpaden.
  • draag goed sluitende kleding (met lange mouwen en broekspijpen in de sokken)
  • kleine kinderen kunnen een pet dragen om het hoofd tegen teken te beschermen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Verschijnt er drie dagen tot twee maanden na de beet een rode cirkel rond de plek? Ga dan naar een arts. Over het algemeen is de ziekte prima te behandelen met een antibioticakuur.