Tandbederf

Gebitsklachten

Symptomen

Bekende gebitsklachten zijn cariës of tandbederf, tandvleesontsteking, aften en pijn bij het doorbreken van nieuwe tanden.

Lees meer over klachten bij:
doorkomende tanden en kiezen
tandvleesontsteking
aften

Tandbederf is aantasting van tanden of kiezen waarbij eerst een gaatje in de buitenste beschermende glazuurlaag valt en vervolgens het tandbeen daaronder wordt aangetast. Suiker in de mond – snoepen, zoete dranken – geeft een explosieve groei van bacteriën die zuur afscheiden, wat weer op het glazuur invreet.

Behandeling

Met een goede verzorging van je gebit en je tandvlees kun je al veel problemen voorkomen. Zorg ervoor dat je minimaal tweemaal daags de tanden goed poetst. Ga daarbij ook minimaal een keer per dag met een tandenstoker of rager de ruimtes tussen de tanden te lijf.

Preventie

Het voorkomen van gebitsproblemen vergt misschien een beetje discipline, maar is de moeite waard. De gouden regels om problemen aan het gebit te voorkomen zijn goed poetsen en flossen, gezond eten, weinig suiker gebruiken, eventueel fluortabletten nemen of een fluorhoudende tandpasta gebruiken en matig zijn met tabak en alcohol.

Tandaanslag kan grotendeels voorkomen worden door het gebruik van speciale tandpasta’s. Dat geldt ook voor gevoelig tandvlees.

Wanneer medische hulp zoeken?

Heb je klachten die niet verdwijnen of verergeren, dan is een bezoek aan de tandarts noodzakelijk.