Striae

Groeistrepen, Zwangerschapsstriemen

Feature

Striae of groeistrepen zijn littekens in de onderhuid. De groeistrepen lopen parallel aan elkaar en kunnen in lengte verschillen van enkele centimeters tot wel twintig centimeter. Groeistrepen ontstaan als je sneller groeit dan je huid kan bijhouden. Bijvoorbeeld bij sterke gewichtstoename, groeispurts in de puberteit, zwangerschap of als je spieren zich te snel ontwikkelen.

Als je in een korte periode snel groeit, zoals in de pubertijd, tijdens een zwangerschap of door veel trainen, kun je striae krijgen. Er komt een te grote spanning op de huid te staan, waardoor het onderhuids bindweefsel scheurt. Er ontstaan dan strepen, die littekens nalaten. De groeilijnen ontstaan vaak op plekken waar vet is opgeslagen of waar de huid vaak gerekt wordt. Dus op de buik, borsten, boven- en onderarmen, heupen en billen.

Zelfzorg

Wanneer je last hebt van striae kun je het smeren met een speciale crème om de huid en de huidstriemen weer soepel en zacht te maken. Helemaal verdwijnen doet het nooit, maar na verloop van tijd wordt de striae wel minder zichtbaar.

Advies

Wanneer de striae veroorzaakt wordt door gewichtstoename is het in eerste instantie belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet aankomt. In de pubertijd of tijdens de zwangerschap is dat natuurlijk geen optie. Het kan mogelijk zijn groeistrepen of zwangerschapsstriemen te voorkomen door de buik dagelijks te masseren met een crème of olie. Bijkomend voordeel is dat je tijdens zo’n massage contact kunt maken met je baby.

Wanneer medische hulp zoeken?

Striae is vervelend en niet mooi, maar in de meeste gevallen onschuldig. Het is dan ook niet nodig om met striae naar de dokter te gaan, tenzij de groeistrepen niet veroorzaakt worden door gewichtstoename, de pubertijd, tijdens een zwangerschap of door veel trainen.