Stress

Spanning

Symptomen

Spanning hoort bij het leven en zorgt ervoor dat je alert bent en in staat om adequaat te reageren. Of het nu gaat om examenvrees of plankenkoorts, iedereen maakt wel spannende momenten mee. Er zijn echter allerlei omstandigheden denkbaar die extra spanning veroorzaken: ziekte, overlijden van een dierbare, relatieproblemen, echtscheiding enzovoorts. Als die (tijdelijke) spanning te groot wordt en het lukt je niet meer om met de spanning om te gaan, dan raak je overbelast. Je verliest het overzicht en kunt de dingen niet goed meer aan. Ook de gewone alledaagse dingen kunnen een probleem worden.

Typische klachten die horen bij (teveel) spanning, zijn: piekeren, prikkelbaarheid, slechter slapen,neerslachtige gevoelens, huilen, tegen dingen opzien. Soms is hyperventilatie een uiting van spanning. Hyperventileren is een verkeerde manier van ademhalen, alsof je lichaam zich voorbereidt op inspanning. De ademhaling gaat te snel en je krijgt in verhouding teveel zuurstof binnen.

Behandeling

Voor lichte vormen van spanning, stress en nervositeit zijn er geneesmiddelen verkrijgbaar die je zonder recept van een arts kunt aanschaffen. Vaak bevatten deze geneesmiddelen valeriaan of Sint-Janskruid.

Let op: van Sint-Janskruid is bekend dat het de werking van geneesmiddelen en de anticonceptiepil kan beïnvloeden. Lees voordat je het gaat gebruiken de informatie op de verpakking of in de bijsluiter.

Preventie

Goed voor jezelf zorgen is het eerste vereiste: zorg ervoor dat je de oorzaak van de spanning zo snel mogelijk achterhaalt en aanpakt. Praat erover met anderen. Zorg voor afleiding en ontspanning door dingen te doen die je echt leuk vindt (wandelen, tuinieren, je hobby). Ook ‘nee zeggen’ is erg belangrijk, net als het vragen om wat ondersteuning.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als de spanning je teveel dreigt te worden, ga dan altijd naar de huisarts. Samen met jou kan de huisarts zoeken naar de oorzaak en mogelijke oplossingen vinden. Ga ook naar de huisarts als er andere verschijnselen zijn waarover je je zorgen maakt.