Stoppen met roken doe je tijdens Stoptober

Roken is slecht voor je gezondheid. Dat weet iedereen. Stoppen met roken is moeilijk. Dat weten mensen die roken maar al te goed. Met hulp is stoppen met roken succesvoller dan zonder hulp. Daarom is ook dit jaar oktober weer omgedoopt tot Stoptober

Stoptober verhoogt de slagingskans

Tijdens de actie Stoptober doen tienduizenden mensen mee om 28 dagen lang niet te roken met als doel om blijvend te stoppen. Met steun via een app en van andere stoppers via social media sta je er niet alleen voor.
Het blijkt uit onderzoek dat 28 dagen lang genoeg is om de positieve effecten van stoppen met roken te ervaren. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan verdwenen. 
Daarnaast is de kans om blijvend te stoppen vijf keer zo groot als je het volhoudt om 28 dagen niet te roken dan wanneer je dit niet haalt. 

Initiatiefnemers

Stoptober is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland, en Alliantie Nederland Rookvrij. Het is dit jaar de zesde jaargang van Stoptober. De afgelopen vijf jaar waren er ruim een kwart miljoen deelnemers. 

Hulpmiddelen

Nicotine is een van de stoffen die in een sigaret zit en is zeer verslavend. Het heeft een opwekkend effect. Krijgt je lichaam geen nicotine meer, dan ga je je onbehaaglijk voelen en wil je snel weer naar een sigaret grijpen. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen het je flink lastig maken.
Er zijn diverse hulpmiddelen die je kunnen steunen bij het stoppen met roken. Dit zijn bijvoorbeeld producten die lichamelijke ontwenningsverschijnselen kunnen verminderen, zoals nicotinepleisters of kauwgom met nicotine. 

Meer lezen over hulp bij stoppen met roken?

Meer informatie lees je op onze pagina over Stoppen met roken

 

 

Bronnen:
Skipr
Stoptober

 

Foto: iStock