Spruw bij kinderen

Symptomen

Spruw is een schimmelinfectie van het mondslijmvlies. Normaal gesproken houden bacteriën deze schimmel onder controle, maar als de bacteriën het moeilijk hebben (bijvoorbeeld door een antibioticakuur) of als je kind minder weerstand heeft, kan de schimmel een infectie veroorzaken die zich door het hele maag-darmkanaal kan verspreiden. Spruw komt het meest voor bij baby’s.

Je baby drinkt slecht en de ontlasting is dun. Er zit een witte aanslag op het slijmvlies in de mond. Tussen de billetjes (dat is immers de andere kant van het maag-darmkanaal) kan de schimmel een gemene uitslag veroorzaken: rode vlekken en kleine rode puntjes, vaak met schilferende randen.

Als je borstvoeding geeft, kan spruw bij jou ook klachten veroorzaken. Vaak merk je de symptomen zelfs nog eerder bij jezelf dan bij je baby: een stekende pijn in een borst, tepelkloven en vaginale afscheiding kunnen klachten zijn. Zowel jij als je baby worden dan behandeld om te voorkomen dat jullie elkaar steeds opnieuw besmetten. 

Of een witte aanslag in de mond echt van een schimmel komt, is makkelijk vast te stellen. Melkvoeding laat ook wel eens een witte aanslag in de mond achter, maar die kun je er makkelijk af poetsen. De witte aanslag van een schimmel blijft zitten. Bij spruw kan het mondslijmvlies bovendien snel bloeden als je het aanraakt (met een lepeltje bijvoorbeeld).

Behandeling

Spruw verdwijnt vanzelf, maar dat kan een lang verhaal worden. De schimmel kan niet goed tegen zuur. Je kunt de mond dan ook voorzichtig schoonmaken met een zacht doekje gedrenkt in bosbessensap of sinaasappelsap.

Preventie

Goede hygiëne is erg belangrijk. Was vaak je handen en kook (fop)spenen en eventueel de borstkolf-onderdelen dagelijks uit. Gebruik even geen zoogcompressen als jij of je kindje last heeft van spruw, of verschoon ze in elk geval vaak.

Wanneer medische hulp zoeken?

Je huisarts kan een schimmeldodend middel voorschrijven waarmee de spruw binnen een week over is. Er is een zalf tegen de luieruitslag en een drankje of gel voor in de mond.