Spruw

Symptomen

Spruw is een schimmelinfectie van het mondslijmvlies die wordt veroorzaakt door de gist candida albicans. Candida komt veel voor, maar geeft meestal geen klachten. Pasgeborenen krijgen vaak wél last van deze infectie omdat hun afweer nog niet optimaal werkt. Zij kunnen worden besmet door bijvoorbeeld spenen of tepels waarop de gist voorkomt.

Spruw is te herkennen aan witte plekjes in de mond en op de tong, in de wangzakken en aan de binnenkant van de lippen. Spruw gaat, in tegenstelling tot een witte aanslag van melk, niet weg. Meestal ondervinden baby’s geen hinder hiervan, maar soms drinken ze onrustig of klakken met de tong. Ook kan spruw zich uiten in een hardnekkige luieruitslag die met goede hygiëne en luierzalf niet verbetert.

Spruw bij het kind kan betekenen dat de moeder een schimmelinfectie kan hebben bij de tepels. Dit geeft niet altijd overlast. Wel kan er een jeukend en branderig gevoel optreden bij de tepels. Ook dit gaat vanzelf over. Als de pijn het geven van borstvoeding in de weg staat, wordt aangeraden naar de huisarts te gaan. Deze kan een antischimmelcrème voorschrijven.

Behandeling

De gist kan niet goed tegen zuur. Je kunt de mond schoonmaken met een zacht doekje gedrenkt in sinaasappelsap. 

Preventie

Hygiëne is het belangrijkst. Spenen van flesjes moeten dagelijks worden uitgekookt en op een schone en droge plaats bewaard. Was goed je handen voor je gaat voeden en maak in geval van borstvoeding je tepels schoon met lauw water.

Wanneer medische hulp zoeken?

Spruw verdwijnt vanzelf, maar dit kan lang duren. Naast het letten op hygiëne, is het goed om even naar de huisarts te gaan. Deze kan vaststellen of het inderdaad om spruw gaat en een antischimmelmiddel voorschrijven. Zo’n middel beschadigt de celwand van de gist waardoor deze afsterft.