Spijsvertering

Alles wat je eet en drinkt wordt in je lichaam omgezet. Zo kunnen de voedingsstoffen uiteindelijk worden opgenomen in je bloed. Dit hele proces van het opnemen en omzetten van wat je eet en drinkt, heet de spijsvertering.             

Van het moment waarop je eet tot het moment waarop je naar het toilet gaat, duurt ongeveer 24 uur. In de tussentijd gebeurt er van alles: je eten gaat via de mond naar je slokdarm en vervolgens naar je maag. Daarna gaat het naar je dunne darm, daar worden verschillende voedingsstoffen opgenomen, zoals bijvoorbeeld vitamine B12. Deze is behoorlijk lang en heeft een totale lengte van 6 meter. De laatste fase van de spijsvertering vindt plaats in de dikke darm. De bacteriën in de dikke darm (de darmflora) zorgen onder andere ervoor dat de laatste voedingsstoffen worden opgenomen.

Maag- en darmklachten

Is er iets mis met je spijsvertering, dan kun je last krijgen van je maag en darmen. Eten speelt hierbij een grote rol. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van een zere maag en zure oprispingen. Ook in je darmen kan het flink rommelen en je loopt het risico op obstipatie of juist op diarree. 

 

Wat is je situatie?