Spierpijn

Symptomen

Spierpijn: iedereen kent het. Spierpijn krijg je in de meeste gevallen door een te hoge of een ongebruikelijke belasting van je spieren. Spierpijn kun je hebben na intensief sporten of na bewegingen die je niet (meer) gewend bent. Spierpijn kan ook een symptoom zijn van griep. Sommige medicijnen tegen een hoog cholesterol kunnen ook spierpijn veroorzaken.

Spierpijn ontstaat bij een teveel aan afvalstoffen in de spieren. Bij het sporten hebben spieren extra veel zuurstof nodig om de voedingsstoffen te kunnen verbranden zodat er energie vrij komt om te kunnen bewegen. Als de stofwisseling onvoldoende is, ontstaat er een teveel aan melkzuur. Deze stof prikkelt de zenuwen en dit herken je als spierpijn. Een andere verklaring voor spierpijn is dat de overbelasting een lichte vorm van ontsteking oproept. Deze ontsteking veroorzaakt de spierpijn.

Behandeling

Om de spierpijn te verlichten, kun je een pijnstiller nemen, zoals paracetamol, ibuprofen of acetylsalicylzuur. Deze laatste twee werken ook ontstekingsremmend. Spierwrijfmiddelen kun je op de huid aanbrengen. Al naar gelang hun samenstelling werken deze verkoelend, verwarmend, pijnstillend of ontstekingsremmend. Vaak gaat het om een combinatie van eigenschappen. Verwarmende middelen of een warme douche, zorgen voor een betere doorbloeding van het spierweefsel. Ook een massage stimuleert de bloedsomloop waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Preventie

Zorg als je gaat sporten altijd voor een goede warming-up en voor een goede cooling-down na het sporten. Dat kan spierpijn voorkomen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Je hoeft in principe niet naar de dokter met spierpijn. Als de plek waar de spierpijn zit rood en opgezet is of als de spierpijn langer dan een week aanhoudt, raadpleeg dan een dokter.