Spieren en gewrichten (voor soepele)

Feature

  • Stijf gevoel in de gewrichten
  • Stramme spieren

Sommige mensen zijn van nature heel soepel, anderen hebben juist stugge spieren. Dit is meestal erfelijk bepaald.

Spieren bevinden zich overal in ons lichaam. Zelfs in de ogen en de huid zitten spieren. Ook ons hart is een grote spier. Elke beweging, van knipoog tot sprong, maken de spieren mogelijk. Alle reden dus om die spieren soepel te houden.

Bij het ouder worden maakt het lichaam minder ‘smeerolie’ aan voor de gewrichten. Bij veel mensen uit dit zich in ochtendstijfheid; een stijf gevoel in de gewrichten en stramme spieren.

Zelfzorg

Er zijn diverse producten die de spieren soepel houden, ook op natuurlijke basis. Geleis, gels en sprays die je vóór het sporten kunt gebruiken, hebben vaak een verwarmende invloed. Ze bevorderen de huiddoorbloeding. Na het sporten ligt het accent op het verzachten van vastzittende spieren. Veel gebruikte ingrediënten zijn hamamelis, kamfer en menthol of arnica.

Tabletten of capsules ondersteuen soepele gewrichten en spieren van binnenuit. Deze middelen bevatten vaak calcium.

Advies

Regelmatige rek- en strekoefeningen, yoga of sporten zoals fietsen en (hard)lopen, houden spieren lekker soepel: ze ontspannen en raken beter doorbloed. Je uithoudingsvermogen en weerstand verbeteren bovendien ook meteen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Last van klachten? Lees dan wat je zelf kunt doen bij spierpijn of gewrichtspijn.