Spataderen (beginnende)

Symptomen

Spataderen zijn verwijde, gezwollen, kronkelende aderen en ontstaan door een verslapte vaatwand en stuwingen in de bloedsomloop. In de aders zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed niet weer naar beneden zakt. Bij elke volgende aanspanning van het been stuwen ze het bloed verder omhoog, terug naar het hart.

Als deze aderkleppen niet meer voldoende functioneren, kunnen verwijde aderen ontstaan, met name wanneer de aderen niet zo sterk en elastisch zijn. Het bloed blijft in de aderen en oefent continu druk uit op de wanden waardoor deze uitrekken.

Spataderen zie je vaak op benen, maar kunnen ook aanwezig zijn in of rondom de anus (aambeien). Op zich zijn spataderen niet schadelijk, maar het staat niet mooi. Bovendien kunnen spataderen aanleiding geven tot andere klachten: een zwaar gevoel in de benen, onderhuidse bloedingen, een stekende pijn, kuitkramp en blauwe plekken.

De mogelijke oorzaken van spataderen zijn familiaire aanleg, zwangerschap, hormonen, leeftijd en overgewicht. Ook lang zitten of staan bevordert het ontstaan van spataderen.

Behandeling

Er zijn zelfzorggeneesmiddelen voor de verbetering van de doorbloeding in de benen en versterking van de aderwanden.

Preventie

Je kunt spataderen voorkomen of het ontstaan ervan afremmen door op het volgende te letten:

  • Bewegen. Door goed te bewegen, masseren de benen zelf de aderen en pompen ze het bloed beter omhoog. Als je veel zit/staat, beweeg dan regelmatig je enkel, dit stimuleert de pompwerking van de kuitspier
  • Voorkom overgewicht
  • ‘s Nachts de benen hoger leggen, kan het zware gevoel (vooral tijdens zwangerschap) verlichten
  • Geen knellende kleding dragen
  • Uit voorzorg (bijvoorbeeld als je lang moet staan of zwanger bent) steunkousen dragen

Wanneer medische hulp zoeken?

Het is belangrijk om naar de huisarts te gaan als er sprake is van onderhuidse bloedingen en vochtophopingen rondom enkels en voeten. Ook als er sprake is van stuwingen of opgezette, kronkelende aders in de benen. Tenslotte is het verstandig de huisarts te bezoeken als je pijn hebt, als de huid boven de ader rood wordt, de ader zelf pijnlijk is en aanvoelt als een harde knobbel.