Slechte adem

Halitose

Symptomen

Slechte adem: 50 tot 60% van de Nederlanders heeft hier wel eens last van. Als je permanent een slechte adem hebt, heet dit halitose. Dit komt bij 15% van de mensen voor en kan ernstige sociale consequenties hebben. De oorzaak van een ‘gewone’ slechte adem is meestal een slechte mondhygiëne, waardoor bacteriën ruim baan krijgen. 

De belangrijkste oorzaak van een slechte adem zijn de bacteriën die in je mond voorkomen. Deze bacteriën zijn al bij zeer lage concentraties te ruiken. Ze vermenigvuldigen zich met name in voedselresten en zijn te zien als witgele of bruine aanslag op je tong. Behalve op de tong kunnen ze ook actief zijn in ontstoken tandvlees. Een slechte adem is het gevolg.

Een andere oorzaak van een slechte adem is een droge mond. Verminderde speekselproductie zorgt voor een onwelriekende geur. Dit merk je bijvoorbeeld als je ‘s morgens opstaat. Of als je weinig eet of drinkt, waardoor je niet voldoende speeksel produceert. Ook kan een droge mond worden veroorzaakt als bijwerking van bepaalde receptgeneesmiddelen, bijvoorbeeld tegen depressiviteit, allergie en hoge bloeddruk. Informatie hierover is te vinden in de bijsluiter van het betreffende geneesmiddel.

Tenslotte kun je tijdelijk een slechte adem hebben omdat je bijvoorbeeld prei, knoflook of ui hebt gegeten. Ook alcohol en tabak kunnen verantwoordelijk zijn voor een slechte adem.

Behandeling

  • Een goede mondverzorging is essentieel: tweemaal per dag tandenpoetsen, gebruikmaken van tandenstokers, raggers en flossdraad, en bezoek regelmatig de tandarts.
  • Een tongschraper kun je gebruiken om bacteriën van je tong te schrapen.
  • Mondspoelingen met chloorhexidine bestrijden de groei van bacteriën. Zinkchloride zorgt ervoor dat de zwavelhoudende gassen geneutraliseerd worden.
  • Het is belangrijk goed te ontbijten met vast voedsel. Zorg dat je goed kauwt om de speekselproductie op gang te brengen. Suikervrije kauwgom stimuleert de speekselproductie na het eten.

Preventie

De oplossing voor slechte adem ligt in het goed verzorgen van je gebit en je mondholte.

Ook je dieet kan de oorzaak zijn van slechte adem. Zo kan een koolhydraatarm dieet leiden tot het vrijkomen van ketonen. Dit zorgt voor een ‘fruitige adem’ die ruikt naar aceton. Ook een toename van eiwitten vanwege een dieet kan leiden tot een verslechterde adem. Ketonen breken de eiwitresten af in de mond, waardoor er een rotte eierenlucht kan ontstaan in de mond. Een diëtist kan je eventueel helpen je dieet aan te passen zodat je daar geen meer van hebt.

Wanneer medische hulp zoeken?

Bij halitose, een permanent slechte adem, hebben de genoemde oplossingen onvoldoende baat. Als je hier last van hebt, kun je het beste naar de huisarts gaan. Deze zal eventueel doorverwijzen naar een halitosespreekuur dat in sommige ziekenhuizen wordt gehouden. Omdat ook gebitsklachten halitose kunnen veroorzaken, is het mogelijk dat u wordt doorverwezen naar een tandarts.