Schimmelinfectie

Symptomen

Schimmels komen in ruime mate voor op en in onze huid en helpen daar parasieten op afstand te houden. Sommige schimmels op of in onze huid kunnen hinderlijk zijn. Schimmelinfecties kunnen op verschillende plaatsen voorkomen. Sommige schimmels hebben namelijk een voorkeur voor bepaalde delen van de huid.

Schimmelinfecties uiten zich in rode plekken, jeuk, blaasjes, schilfers en andere vormen van huidirritatie. 

De meest voorkomende schimmelinfecties zijn voetschimmel, kalknagels en infecties mer candida albicans. Deze laatste is een gist en bevindt zich in een lichaamsopening. Candida komt vrijwel altijd voor in de darmen en pas als dit tot een infectie komt, heeft het vervelende gevolgen. Denk aan een vaginale infectie. Door candida in de mondkunnen het tandvlees en de slijmvliezen ontsteken. Dit wordt spruw genoemd.

Behandeling

Voor veelvoorkomende schimmelinfecties als voetschimmel en kalknagels zijn zelfzorggeneesmiddelen en medische hulpmiddelen beschikbaar. Gebruik ze volgens de bijsluiter en gebruiksaanwijzing. Schimmels zijn hardnekkig en lastig te bestrijden.

Preventie

Schimmels, bacteriën en gisten zijn altijd in bepaalde mate aanwezig. Wanneer de aantallen uit balans raken (bijvoorbeeld: het aantal schimmels groeit, terwijl het aantal goede bacteriën daalt) of het immuunsysteem verzwakt, kan dit leiden tot een infectie. Zorgen voor een goede afweer door gezond te eten, en een goede hygiëne kan de kans op een schimmelinfectie verkleinen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je last blijft houden, ga dan naar de dokter. Ook voor inwendige schimmels of candida kun je het best even langs de huisarts.