Rugpijn

Symptomen

Rugpijn is in negen van de tien gevallen het gevolg van verkrampte spieren. Het ‘is er in geschoten’ of je bent ‘door je rug gegaan’. Spit wordt ook wel lage rugpijn genoemd, omdat het altijd in het onderste deel van de rug zit. Het is een reactie van spieren op overbelasting van de rug.

Soms voelt de rug alleen maar extreem stijf, maar meestal gaat het gepaard met fikse rugpijn. Rugpijn is hinderlijk, maar niet ernstig. Binnen enkele dagen tot twee weken zijn de klachten over. Ook hardnekkige rugpijn verdwijnt binnen 6 tot 12 weken.

Behandeling

Rugpijn kun je het beste aanpakken door de spieren te helpen ontspannen. Warmte werkt goed bij rugpijn; een rode lamp, een warm bad of een kruik. Rust verbetert de toestand niet, beweging wel.

Mensen die zonder overdreven inspanning hun dagelijkse dingen blijven doen, zijn eerder van hun rugpijn af dan mensen die op bed gaan liggen. Pijnstillers kunnen goed helpen om wat vlotter te bewegen. Als de pijn is gezakt, beweeg je weer wat makkelijker en dat komt je herstel ten goede. Neem de pijnstillers volgens de bijsluiter in, ook als je iets minder last hebt.

Rugklachten kunnen ook het gevolg zijn van overgewicht, omdat dan de wervelkolom verkeerd wordt belast.
Stress is een andere oorzaak van verkrampte spieren. In deze twee gevallen kom je met warmtebehandelingen en pijnstilling niet verder, maar moet je de oorzaak aanpakken.

Wanneer medische hulp zoeken?

Schakel bij rugpijn de huisarts in als de pijn na een week nog steeds heftig is, of als je na drie weken nog steeds onvoldoende kunt bewegen. Ook als het niet beter maar juist slechter gaat, bel je de huisarts, evenals wanneer de pijn uitstraalt tot onder de knie, of de kracht/het gevoel in je been vermindert.