RS-virus

Symptomen

Het RS-virus is een besmettelijk virus dat in eerste instantie lijkt op een gewone verkoudheid. Het komt vooral voor van oktober tot maart. 

De symptomen lijken op die van een verkoudheid. Baby’s drinken slecht en hebben hoestbuien, waarbij slijm loskomt en ze soms moeten braken. Het kan ook lijken alsof je kind een masker rond de mond heeft. Jonge baby’s hebben meestal geen koorts. Peuters worden erg ziek: ze hebben vaker koorts dan baby’s, hoesten, produceren slijm, zijn kortademig en benauwd.

Behandeling

In principe gaat het RS-virus vanzelf over, maar schakel een arts in als je kind erg ziek wordt. Jonge baby’s lopen bij het RS-virus het risico dat er een bacteriële infectie bij komt. Dan moeten zij soms voor onderzoek naar het ziekenhuis en bij erge benauwdheid worden ze eventueel opgenomen. Een peuter mag thuis blijven en krijgt medicijnen om te vernevelen. Na een dag of tien is de ziekte voorbij.

Preventie

Zeker bij jonge baby’s is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Laat je jonge baby daarom niet zomaar door iedereen oppakken en knuffelen. Is kraambezoek verkouden of hoesterig? Vraag ze dan niet te dicht bij je baby te komen. Kraambezoek hoort sowieso altijd eerst de handen te wassen voordat ze de baby aanraken. Veel mensen weten dat niet, dus maak ze er vriendelijk op attent. Tip: hou een pak vochtige doekjes bij de hand, dan hoef je het bezoek niet naar de wasbak te dirigeren.

Wanneer medische hulp zoeken?

Omdat het RS-virus vaak verloopt als een verkoudheid, zonder ernstige verschijnselen, hoef je niet een arts in te schakelen. Maar sommige kleintjes kunnen het erg benauwd krijgen of erg ziek worden; dan neem je meteen contact op met je huisarts.