Roos

Feature

  • Schilfering van de hoofdhuid.
  • Roos leidt niet tot kaalheid en is ook niet besmettelijk.
  • Zowel mannen als vrouwen hebben last van roos en het komt voor bij alle leeftijden.
  • Niets om je zorgen over te maken, ware het niet dat roosschilfers als slordig en onhygiënisch worden ervaren. 

Alle huid en dus ook de hoofdhuid vernieuwt zich voortdurend door de aanmaak van nieuwe huidcellen. Na drie weken is de oude huid volledig vervangen door nieuwe. Dit vernieuwingsproces gaat dag en nacht door en al die tijd verlies je hele kleine schilfertjes van dode huidcellen.Het kan gebeuren dat de de hoofdhuid een tijdje erger schilfert dan gewoonlijk.

Het vet dat door de talgklieren wordt afgescheiden, wordt op de hoofdhuid afgebroken tot verschillende vetzuren. Als de talgklieren juist minder actief zijn, kan roos ook gepaard gaan met droog haar.

Zelfzorg

Bij gewone roos is een antiroos-shampoo een uitstekende oplossing. Er zijn ondermeer shampoos met koolteer of met zinkpyrithion. Koolteer vertraagt het afschilferen en zinkpyrithion helpt bij schilfering. Als je stopt met het gebruik van antiroos-shampoo, kan roos altijd weer terugkomen. Het is mogelijk dat roos op latere leeftijd vermindert al dan niet verdwijnt.

Advies

Het is belangrijk de hoofdhuid schoon te houden. Was je haar regelmatig, met een milde shampoo en spoel de shampooresten goed uit. Zo voorkom je dat de roosschilfers zich opstapelen. Het gebruik van stylingproducten kan de hoofdhuid irriteren en stof en vuil vasthouden. Gebruik deze met mate of was ze regelmatig uit.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als na anderhalve maand de roos niet duidelijk is verminderd ondanks gebruik van antiroos-shampoos, kan er sprake zijn van een huidziekte. In dat geval kun je beter de huisarts eens consulteren. Controleer sowieso je hoofdhuid op korstjes en op plekken die extreem schilferen, om er zeker van te zijn dat er niet iets anders aan de hand is. Ga ook in dat geval naar de huisarts.